Val de scumpiri ale alimentelor de bază, la nivel mondial. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna aprilie a acestui an, acest indice s-a situat la o medie de 119,1 puncte, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul de 118,8 puncte înregistrat în luna martie. Totuşi, valoarea din aprilie 2024 este mai mică cu 9,6% față de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut, potrivit Reuters.

Creşterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând unui avans de 1,6% al preţurilor pentru carne. Potrivit FAO, această evoluție a anihilat scăderea uşoară a preţurilor cărnii de porc, datorată cererii slabe în Europa Occidentală şi China.

Preţurile cerealelor au crescut şi ele cu 0,3%, după trei luni de declin, susţinute de preţuri mai mari de export la porumb. O creştere similară a fost înregistrată în cazul preţurilor uleiurilor vegetale.

În schimb, zahăr s-a ieftinit cu 4,4% în aprilie comparativ cu luna martie şi cu 14,7% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, pe fondul îmbunătăţirii prognozelor privind oferta mondială. 

De asemenea, preţurile produselor lactate au scăzut cu 0,3% per total, după şase luni consecutive de declin, chiar dacă preţul untului a continuat să crească şi în luna aprilie din cauza diminuării stocurilor în Europa Occidentală.

Separat, FAO a dat, vineri, publicităţii un nou raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2023/24, până la 2,846 miliarde de tone, de la 2,841 miliarde de tone cât estima luna trecută, pe fondul noilor informaţii primite din Myanmar şi Pakistan.

Tot vineri, FAO şi-a redus estimările privind producţia mondială de grâu, de la 796 la 791 milioane de tone, din cauza faptului că suprafeţele însămânţate cu grâu în Uniunea Europeană au fost mai mici decât se preconiza.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list