Zile libere în iunie 2024. Ce trebuie să știe salariații români

Vești bune pentru români. Zile libere în luna iunie 2024

Pentru cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, angajații au dreptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Pe 1 iunie se sărbătorește Ziua Copilului, și, conform Codului muncii, aceasta este o zi liberă pentru toți salariații, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Toți angajații, fie că sunt părinți sau nu, trebuie să beneficieze de această zi liberă.

În 2024, 1 iunie cade sâmbăta, o zi în care majoritatea salariaților cu program obișnuit de luni până vineri sunt deja liberi. În plus, la sfârșitul lunii iunie, salariații vor beneficia de alte două zile libere legale cu ocazia Rusaliilor ortodoxe.

Când sunt sărbătorite Rusaliile în iunie 2024

Rusaliile, sărbătorite pe 23 și 24 iunie, sunt stabilite ca zile libere prin Codul muncii. Totuși, prima și a doua zi a Rusaliilor cad întotdeauna duminica și lunea, ceea ce înseamnă că doar 24 iunie, a doua zi de Rusalii, va fi liberă pentru cei care lucrează de luni până vineri.

Astfel, din cele trei zile libere legale din luna iunie, doar una cade în timpul săptămânii obișnuite de lucru.

 de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list