Sucul devine un lux. Cât vor plăti românii pentru una dintre cele mai consumate băuturi

Recent, pe piețele internaționale de mărfuri, prețul sucului de portocale a atins un nou maxim de 4,95 dolari pe kilogram, conform The Guardian. Această creștere dramatică este rezultatul unei recolte slabe în Brazilia, unul dintre principalii furnizori globali de portocale.

Probleme majore pentru cultivatorii din Brazilia

Cultivatorii brazilieni au raportat o scădere de 24% a producției comparativ cu anul trecut, din cauza unei boli care a afectat grav portocalii. Această boală provoacă apariția unor pete verzi pe coaja fructelor, făcându-le amare și determinându-le să cadă prematur. 

Specialiștii atribuie această problemă secetei extreme din perioada crucială de înflorire de la sfârșitul anului trecut, exacerbată de criza climatică.

Brazilia este responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile mondiale de suc de portocale, iar 2024 marchează al treilea an consecutiv de recoltă slabă. 

Această situație are un impact dramatic asupra ofertei globale de suc de portocale, punând industria într-o criză profundă. Institutul Internațional de Fructe (IFU) consideră chiar posibilitatea de a face lobby pentru modificarea reglementărilor alimentare la nivelul ONU, astfel încât sucul de portocale să poată conține și alte citrice, precum mandarinele.

Problemele industriei globale

Specialiștii avertizează că industria globală a sucului de portocale este în criză profundă. „Industria din Florida aproape că a dispărut, iar plantațiile braziliene sunt afectate de boli, de creșterea costurilor și de condiții de creștere nefavorabile, ceea ce face ca ofertele globale de suc de portocale să fie la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii," explică experții.

Cererea pentru sucul de portocale a început să scadă vertiginos încă de anul trecut, pe măsură ce prețurile au atins cote alarmante. Această tendință sugerează că sucul de portocale ar putea deveni din ce în ce mai inaccesibil pentru consumatorii obișnuiți, transformându-se într-un produs de lux.

Această situație complicată reflectă impactul combinat al problemelor climatice și economice asupra unui produs de bază, subliniind necesitatea unor soluții durabile pentru a asigura stabilitatea pieței globale de alimente și băuturi.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list