Rareș Bogdan: Liberalismul, singurul care a modernizat România ultimilor 150 de ani

"De câte ori vorbim, alături de Siegfried Mureșan, aici de față, de profesorul Vlad Nistor, aici de față, de Dan Motreanu, în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European sau la Bruxelles, suntem extrem de mândri și trebuie să fiți și dumneavoastră, pentru că vorbiți din partea unui partid care este cel mai în vârstă, cel mai cu experiență, 149 de ani de la nivelul Europei, din 209 partide care sunt reprezentate în Parlamentul European, reprezentând 27 de țări.

Partidul Național Liberal este partidul cu cea mai mare experiență în conducerea unei țări europene.

Au fost conservatorii britanici, dar au plecat. Și poate la un moment dat o să-i înlocuim cu frații noștri de peste Prut, Republica Moldova, dacă ne ajută bunul Dumnezeu.

Vreau să vă dau doar un exemplu despre viziunea liberală și despre faptul că liberalismul se întrepătrunde și se individualizează ca fiind singura forță politică care a modernizat România ultimilor 150 de ani.

Exact în urmă cu 100 de ani, pe 24.05.1924 avea loc o ședință de guvern, una în urma căreia trei mari proiecte, trei mari legi se pun în aplicare într-o Românie în plină dezvoltare.

O Românie care în acel moment era pe locul trei în Europa la nivelul rețelei de căi ferate și era pe locul cinci în Europa la nivelul sistemului bancar.Această Românie condusă de liberali sub guvernarea premierului Ion I. C. Brătianu și avându-l la finanțe pe un alt mare liberal, unul dintre cei mai vizionari, alături de I Gh. Duca, liberali pe care i-a avut acest partid, pe numele său Vintilă Brătianu.

Vine cu trei inițiative absolut uluitoare care arată o bucățică din ce a făcut Partidul Național Liberal pentru România.

Vine cu proiectul aprobat în urmă cu exact 100 de ani a Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Motivația este extrem de interesantă pentru că există documentele vremii, agresiunea Rusiei este iminentă și putem pierde legătura noastră pe Dunăre cu Marea Neagră. Iar pentru a compensa legătura României cu Marea Neagră, vitală, este obligatoriu să investim în Canalul Dunăre-Marea Neagră, al 2-lea mare proiect de dezvoltare și modernizare a portului Constanța, pentru că, spunea Vintilă Bratianu, produsele noastre să ajungă în nordul Africii și în  Asia și de asemenea, produsele Chinei și ale țărilor din Asia să ajungă în Europa prin intermediul porții de acces numită Portul Constanța.Portul Constanța, spunea liberalul nostru, va fi, alături de Anvers și Amsterdam-Rotterdam, cea mai importantă poartă de dezvoltare pentru Europa.

Și a treia inițiativă, sub semnătura aceluiași ministru al finanțelor, Vintilă Brătianu, este una care are legătură directă cu Parlamentul European, cu bătăliile din Europa și arată viziunea acestui partid modernizator pentru România și Europa.

Vine cu o inițiativă legată de un plan național al energiei. Inainte cu 90 de ani, până la discuțiile pe energie verde și pe ecologie Vintilă  Brătianu propune un plan național al energiei verzi. Arătând prioritatea investițiilor prin garanția statului în parteneriat public-privat. Exclusiv cu companii românești cu capital românesc pentru investiții în hidrocentrale, pentru că Vintilă Brătianu concesionase pe 99 de ani.

Spunea absolut vizionar că viitorul nu este al cărbunelui și nici al petrolului ci este al energiei electrice. Asta într-un moment încă România era producător de petrol, eram pe locul patru în. lume la producția de petrol și cu toate astea, Vintilă Brătianu vorbește despre investiții în energie verde și asta mi-a plăcut enorm, pentru că noi suntem apărătorii capitalului românesc. Capital exclusiv românesc și cu concesionare pe 99 de ani prin parteneriat public-privat.

Cum arată acest partid și această mare familie Brătianu în momentul în care, după ce își face studiile la Universitatea Tehnică din Paris, viitorul prim-ministru al României vine acasă iar mama sa care, sigur ca orice mama, ar fi vrut să lucreze undeva în București, la o instituție, la o administrație, conducând o companie, ia hotărârea  alături de tatăl său și spune NU, pentru 2 ani de zile, vei merge alături de marele Anghel Saligny, un alt mare liberal și vei lucre, vei superviza, vei fotografia, lucrările și evoluția de la podul lui Anghel Saligny, care lega definitiv Dobrogea de Muntenia, fotografiile pe care le avem astăzi, de la evoluțiile de atunci, sunt făcute de viitorul premier al României.

Ăștia sunt liberalii, ăștia suntem noi. Vedeți că și vremea ține cu noi și vremurile, Vă doresc toate cele bune. Să nu uitați, nimic că fără Dumnezeu! Doamne ajută", a declarat Rareș Bogdan, la aniversarea a 149 de ani de la înființarea PNL.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list