Premierul României: „Am reușit să atingem un nivel record de absorbție a fondurilor europene – de peste 93%”

„În altă ordine de idei, vă anunț că anul 2024 va fi tot despre economie și viața românilor. Anul trecut am reușit să avem cea mai mare creștere economică din regiune, în condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că 10 țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică în 2023, iar 12 state membre și-au depășit semnificativ țintele de deficit.

România a avut o creștere economică sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum. De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu peste 33 la sută, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75 de mii de noi locuri de muncă.

Absorbția banilor europeni a fost motorul economiei. Pentru prima dată, am reușit să atingem un nivel record de absorbție – de peste 93% pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR", a spus Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de Guvern.

„Am lucrat anul trecut cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024 estimările BNR arată o inflație de sub 5%", a spus Marcel Ciolacu.

„De asemenea, am promis că voi face din reforma aparatului bugetar una dintre prioritățile acestui mandat. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este în plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și educație!

Anul 2024 trebuie să continue în aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană", a mai spus premierul.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list