Doliu uriaș în fotbal. A murit un jucător emblematic pentru Madrid

Fostul fundaș argentinian Jorge Griffa, cunoscut ca o legendă a clubului spaniol de fotbal Atletico Madrid, a trecut în neființă la vârsta de 88 de ani, conform anunțului făcut de clubul Newell's Old Boys, echipă pentru care a devenit un simbol incontestabil. Jorge Bernardo Griffa a fost un jucător remarcabil și o personalitate marcantă în lumea fotbalului, iar moștenirea sa va rămâne întotdeauna în istoria sportului.

Griffa și-a început cariera de fotbalist la clubul sud-american Newell's Old Boys, unde și-a pus amprenta ca un jucător talentat și dedicat. În 1959, s-a alăturat echipei Atletico Madrid și a rămas în familia colchonera timp de zece sezoane impresionante. A jucat în nu mai puțin de 291 de meciuri pentru Atletico Madrid și a contribuit la obținerea a cinci trofee de excepție: campionatul (1966), trei Cupe Generalissimo (cunoscute acum sub numele de Copa del Rey), primele din istoria lui Atletico (1960, 1961, 1965), și Cupa Cupelor (1962).

În 2019, Jorge Griffa s-a întors la clubul Atletico Madrid pentru a primi un emoționant omagiu din partea fanilor pe stadionul Wanda Metropolitano. A fost vizibil emoționat de afecțiunea și recunoștința suporterilor, afirmând: "Acesta este un exces, am încercat doar să fac lucrurile în cel mai bun mod și nimic nu se face singur."

După perioada sa la Atletico Madrid, Jorge Griffa a continuat să evolueze în fotbalul spaniol, jucând pentru RCD Espanyol în divizia secundă și reușind promovarea în prima ligă a Spaniei înainte de a se retrage definitiv în 1971.

La nivel internațional, Jorge Griffa a avut onoarea de a câștiga Copa America în 1959, pe teren propriu, într-o finală memorabilă împotriva Braziliei lui Pelé, care câștigase titlul mondial în Suedia cu doar un an înainte.

După încheierea carierei de jucător, Griffa și-a dedicat viața antrenoratului, contribuind semnificativ la dezvoltarea tinerilor fotbaliști. A fost antrenorul echipei de tineret a lui Newell's, unde a descoperit și a dezvoltat talente precum Jorge Valdano, Ricardo Giusti și Gabriel Batistuta. Mai târziu, și-a adus contribuția la Boca Juniors, unde a fost responsabil pentru identificarea unor jucători de viitor, precum Ever Banega, Fernando Gago și Carlos Tevez.

Jorge Griffa este, de asemenea, considerat una dintre influențele majore asupra altui gigant al fotbalului, Marcelo Bielsa, actualul antrenor al naționalei Uruguayului, pe care Griffa îl numea "cel mai bun elev al său."

Jorge Griffa a dedicat o viață întreagă fotbalului, experiența și cunoștințele sale fiind consemnate în cartea sa intitulată "39 de ani în diviziile inferioare," care oferă o perspectivă asupra carierei sale ca antrenor și pasiunea sa pentru fotbal. Moartea sa reprezintă o pierdere semnificativă pentru comunitatea fotbalistică și pentru cei care au avut privilegiul de a-l cunoaște și de a învăța de la el.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list