Ce simptome are boala „mâncătoare de carne”. Bacteria se răspândește rapid în România

Ce este Sindromul Șocului Toxic Streptococic (STSS)?

STSS este o afecțiune rară, dar severă, cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes, cunoscută și sub numele de Strep A. Această bacterie poate provoca infecții cutanate invazive severe, inclusiv fasciită necrozantă, o formă gravă care afectează țesuturile moi ale pielii și mușchilor. Infecția poate progresa rapid, ducând la un răspuns imun exagerat și la deteriorarea rapidă a sănătății pacientului.

Managerul Spitalului „Victor Babeș" din București, Simin Aysel Florescu, a subliniat că, în prezent, STSS nu reprezintă o amenințare semnificativă în România, cu toate că au existat cazuri anterioare. Aceasta a menționat că infecțiile streptococice sunt comune, iar tratamentele sunt disponibile pentru a gestiona aceste cazuri.

Creșterea cazurilor în Japonia 

Japonia a văzut o intensificare dramatică a infecțiilor cu Strep A în ultimele luni, cu peste 1.000 de cazuri de STSS raportate doar în prima jumătate a anului 2024. Această creștere poate fi legată de o serie de factori, inclusiv de tulpini virulente ale bacteriei și de schimbările în contactele sociale în perioada post-pandemie.

STSS poate evolua rapid și poate provoca simptome severe cum ar fi febra înaltă, letargia, erupții cutanate rapide, dureri musculare și confuzie. Este crucial ca pacienții să solicite asistență medicală imediată dacă prezintă simptome care sugerează o infecție severă.

Tratamentul pentru STSS implică administrarea rapidă de antibiotice, precum penicilina, și poate necesita măsuri de suport intensiv în unitățile de terapie intensivă. Nu există un vaccin disponibil pentru prevenirea infecțiilor cu Strep A, dar măsuri simple de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și acoperirea gurii la strănut sau tuse, pot reduce riscul de transmitere.

STSS rămâne o afecțiune rară, dar gravă, care necesită o atenție deosebită din partea comunității medicale și a publicului în general. de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list