Nicolae Ciucă, la cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE: În aceste zile, capitala României devine centrul discuţiilor despre securitatea Europei

„Este o mare onoare să găzduim cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea la Bucureşti a acestui prestigios eveniment. Am convingerea că dezbaterile din aceste zile vor da naştere unor soluţii şi acţiuni care să contribuie la dezideratul securităţii, al promovării democraţiei şi drepturilor omului în regiune. În aceste zile, capitala României devine centrul discuţiilor despre securitatea Europei şi despre soluţiile cele mai acute pentru problemele cu care ne confruntăm. Suntem la doi ani şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, românii aud sunetul conflictului de dincolo de graniţă. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca războiul să revină pe vechiul continent. Este o realitate pe care trebuie să o privim cu realism şi hotărâre, cu o gândire pe termen lung şi acţiuni pe măsură. Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiilor Federaţiei Ruse şi Belarusului la această Sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE. Misiunea noastră este securitatea şi cooperarea. Cine subminează în mod activ şi deliberat securitatea în Europa, nu poate avea pretenţia să participe la această Adunare. Nu putem accepta ca cineva să abuzeze de principiile şi regulile acestei Organizaţii, în timp ce le încalcă flagrant", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

În abordarea temei centrale a sesiunii - „Rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate: o perspectivă parlamentară" – se cuvine să pornim de la câteva premise, a continuat el.

„Prima este aceea a urgenţei acţiunii noastre. Ne aflăm într-un an critic atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât şi pentru viitorul democraţiei şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli. Acţiunea sau inacţiunea noastră vor cântări semnificativ pentru viitorul regiunii. Orice ezitare poate să însemne prelungirea conflictului din Ucraina, adâncirea ameninţării în regiunea Mării Negre, cu grave consecinţe de securitate, economice şi sociale pentru întreg continentul. De aceea, trebuie să ajutăm Ucraina acum, cu tot ce ne stă în putinţă, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câştiga războiul şi a-şi elibera teritoriul", a mai spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a subliniat, din nou, importanta consolidării sprijinului internaţional pentru Republica Moldova, în contextul conflictului din Ucraina.

„În contextul conflictului din Ucraina, vreau să subliniez încă o dată importanţa întăririi sprijinului internaţional pentru Republica Moldova. A doua premisă ţine de relevanţa formatelor multilaterale şi a dialogului pentru rezolvarea conflictelor şi adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele reprezentative ale democraţiilor. Acţiunea noastră la nivel parlamentar trebuie să se ridice la imperativul momentului. A treia premisă este aceea că ne aflăm la intersecţia unei multitudini de crize şi ameninţări care se potenţează reciproc, pe toate cele trei dimensiuni ale acţiunii OSCE: politico-militară, economică şi de mediu, respectiv umană. Războiul se poartă nu doar pe câmpul de luptă, ci şi pe terenul dezinformării, manipulării şi propagandei, care alimentează discursul de ură, extremismul şi radicalismul", a mai precizat Ciucă.

„Marea bătălie a anului 2024 este aceea între democraţie şi autoritarism, între apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi cei care vor să o distrugă, între un mod de viaţă care pune în centrul său libertatea, drepturile individului, toleranţa şi cei care vor să le suprime", a mai punctat el.

Preşedintele Senatului a mai spus că „bătălia noastră nu se opreşte la anul 2024".

„Personal, am vorbit în mai multe rânduri despre nevoia unei viziuni pe termen lung, despre un „deceniu al securităţii", care să includă răspunsuri coerente la toate crizele prezentului şi viitorului: de la cea de securitate la pericolul extremismului şi la impactul conflictelor asupra economiilor, mediului şi oamenilor; de la declinul demografic la provocările generate de migraţie. Acestora li se adaugă incertitudinile care vin din dezvoltarea noilor tehnologii, în special a inteligenţei artificiale. Prin reprezentativitatea sa, acesta este forul cel mai îndreptăţit să ofere o asemenea viziune. Astăzi, mai mult ca oricând, OSCE joacă un rol cheie pentru consolidarea securităţii şi cooperării în Europa prin abordarea sa cuprinzătoare. România a fost şi rămâne un partener determinant şi activ pentru implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate. România şi-a propus să fie un model în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Acţiunile noastre sistematice, pe termen lung, au vizat pe de-o parte încurajarea participării politice şi civice şi incluziunea socială. Pe de altă parte, s-au concretizat în strategii complexe pentru a combate orice formă de discriminare şi pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului", a mai precizat preşedintele Senatului.

El a mai afirmat că „România se află în prima linie a luptei împotriva antisemitismului şi oricărei forme de discriminare şi de discurs de ură".

„Vorbesc de la sine politicile adoptate în timp de statul român, dar şi eforturile de informare şi educare a tinerelor generaţii. Reamintesc faptul că România a inclus în programa şcolară de liceu disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul". Noua strategie este răspunsul autorităţilor române la evoluţiile îngrijorătoare şi la proliferarea extremismului şi antisemitismului în spaţiul occidental. Pentru România, protejarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fiecărei persoane şi asigurarea siguranţei cetăţenilor, sub orice formă, este o prioritate absolută. În încheiere, urez succes celei de-a 31-a Sesiuni a Adunării Parlamentare a OSCE. Vă mulţumesc încă o dată pentru implicare şi participare. Şi pentru că aţi ales România să fie gazda acestui eveniment deosebit de important pentru OSCE, dar şi pentru România, pentru tot ce înseamnă diplomaţie parlamentară. Vă mulţumesc şi vă urez succes!", a conchis Nicolae Ciucă.

În perioada 29 iunie – 3 iulie 2024, Parlamentul României găzduieşte, la Bucureşti, cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), tema reuniunii fiind „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate". Cu prilejul sesiunii de la Bucureşti, membrii Adunării vor vota o nouă conducere a organizaţiei (preşedintele şi trei vicepreşedinţi) şi noi conduceri la nivelul comisiilor generale.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list