Practici de botez în diferite zone ale țării. De la tradiții la superstiții

Fiecare regiune a României își are datinile și obiceiurile pentru celebrarea creștinării bebelușului.

 Bucovina și Moldova

 

Bucovina și Moldova sunt recunoscute pentru păstrarea și conservarea tradițiilor de la o generație la altă, dar și pentru puterea religiei în comunitate. Iată câteva dintre tradițiile practicate la botezul copilului în aceste zone:

 

Imediat ce copilul este născut, se leagă un fir de ață roșie la tocul ușii, apoi același fir este legat la mâna mamei copilului pentru a înlătura orice încercare de deochi asupra ei sau a copilului nou-născut.La apusul soarelui, moașă copilului pune în camera lui o lumânare aprinsă, pentru că lumina acesteia să îi fie călăuză toată viață, cu atât mai mult când totul pare întunecat în jurul lui.La prima băița a copilului, în apă se pune și un ban de argint pentru a purifică apă.

 

Dobrogea

 

În Dobrogea, moașă implantează un cuțit în tocul ușii pentru că micuțul să fie ferit de spiritele rele.

 

Muntenia

 

În Muntenia, înainte de intrarea în biserica pentru oficierea botezului, nașa sărută copilul pe ambii obraji, pentru a fi mereu plin în obraji, îmbujorat și cu gropițe frumoase.

 

După oficierea botezului, părinților le este interzis să sărute copilul, pentru a nu-i lua mirul cu care preotul l-a uns în timpul oficierii botezului.

 

După oficierea băiței de a două zi, apă folosită la botezul copilului trebuie aruncată la rădăcina unui pom, pentru că toate darurile spirituale și urările de bine din partea nașilor să alimenteze permanent rădăcinile vieții copilului.

 

Îți recomandăm să vizionezi un scurt videoclip în care este explicat botezul în această regiune, așa cum era odinioară, în secolul trecut.

SURSA



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list