Amenzi uriașe pentru șoferii care fac poze în lanul de rapiță. Anunțul Poliției Rutiere

Codul Rutier interzice oprirea și staționarea mașinilor în anumite zone, unde vizibilitatea este redusă. Sau acolo unde e un pericol sporit de producere a unui accident rutier.

Ceea ce înseamnă că atunci când un șofer se oprește pentru a face poze în rapiță, trebuie să fie foarte atent cum parchează. Pentru că altfel riscă să fie amendat de poliția rutieră pentru parcare neregulamentară.

Cel mai sigur e ca mașina să fie lăsată ori într-o parcare amenajată, ori scoasă cu totul în afara părții carosabile.

În ce zone este interzisă oprirea

Oprirea unui vehicul este interzisă în următoarele situații:

- în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă";- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;- pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;- în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;- în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;- în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;- în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;- în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;- pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat", „Prioritate pentru circulaţia din sens invers" sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers";- pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;- pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;- pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);- pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;- pe pistele pentru biciclete;- în locurile unde este interzisă depăşirea.

Este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă? Modificări recente în Codul RutierÎn ce zone este interzisă parcarea unui autovehicul

Codul Rutier stabilește mai multe situații în care parcarea unui autovehicul este interzisă:

- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;- în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă" şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;- pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;- în pante şi în rampe;- în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată" peste durata stabilită.

Ce sancțiune riscă șoferii pentru parcare neregulamentară

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă de 330 de lei.

Dar conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară, scrie promotor.ro. În această situație, legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare.

În cazul staționarii sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă de aproape 1.000 de lei.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list