Pericolul neștiut din ouăle de Paște gata vopsite, din comerț. Trebuie să renunți la obiceiul de a le cumpăra!

Ce conțin ouăle gata vopsite, cumpărate direct din magazin?

Când cumperi produse din supermarket, ar trebui să ții cont de calitatea lor, deoarece ele pot dăuna sănătății. Pe lângă cozonaci, pască, drob etc., mulți români preferă să cumpere și ouăle de Paște gata vopsite. Însă, aceste ouă gata vopsite achiziționate din magazin, față de cele vopsite în casă, pot conține o serie de aditivi chimici, dar și coloranți artificiali.

Utilizați pentru a crea culori strălucitoare și atrăgătoare pe suprafața ouălor, acești aditivi și coloranți variază în funție de țara de proveniență a ouălor, dar și de producător. Ce ingrediente conțin și ce pericole ascund?

Tartrazina E102 - colorant folosit pentru a ieși culoarea galbenă. Tartazina E102 poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie. De asemenea, acest colorant este interzis în SUA, Norvegia și Austria.

Compusul chimic E110 – colorantul alimentar pentru galben sunset (galben-portocaliu). Acesta favorizează hiperactivitatea la copii cu ADHD, intensifică simptomele astmului.

Azorubina E122 – culoarea roșie. Poate cauza reacții de intoleranță sau fenomene alergice, printre acestea se numără erupții cutanate, prurit, iritație digestivă cu tulburări dispeptice, amețeli, bronhospasm, greață, cefalee, etc.

ANPC, anunț pentru români, în prag de Paște. Cum trebuie să arate ouăle proaspete și de unde să nu cumpărăm carnea

Acidul E124 și alcoolul E129 - utilizați pentru a crea culorile galben, portocaliu, roșu și verde pe ouăle vopsite. Totodată, coloranții au conservanți - aditivi utilizați pentru a menține ouăle proaspete pentru un timp mai lung, prelungind durata de valabilitate; emulsificatori - utilizați pentru a menține culoarea și strălucirea ouălor vopsite; și aromatizanți artificiali – pentru a oferi un anumit miros sau aromă.

Dacă aveți alergii, intoleranțe alimentare sau preferați să evitați aceste ingrediente din alte motive, pentru a identifica aditivii și coloranții artificiali care pot fi prezenți în ouăle gata vopsite din magazin, este important să citiți întotdeauna etichetele produselor și lista de ingrediente.

De ce este bine să vopsești ouăle acasă

Unul dintre motive pentru care este bine să-ți vopsești singur ouăle de Paște ține de  prospețimea acestora - ouăle proaspete cumpărate și vopsite acasă oferă garanția prospețimii și calității alimentului. Cele gata vopsite din magazin pot avea o durată de valabilitate mai lungă și pot fi vopsite cu mult timp înainte de a fi achiziționate.

De asemenea, mulți preferă să vopsească ouăle acasă pentru că poate fi o activitate creativă și distractivă. Și bineînțeles, dacă te decizi să îți vopsești ouăle acasă, economisești si mai mulți bani, ouăle gata vopsite pot fi mai scumpe decât cele proaspete.

Sursă text: Click.ro de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list