2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru medicul sucevean care a luat mită de 280 de ori într-o lună. De ce n-a refuzat atențiile de la pacienți: explicații halucinante

Potrivit sentinței pronunțate de instanța din Suceava, pe lângă condamnarea de 2 ani și 6 luni închisoare, judecătorii i-au interzis Ancăi Ababneh Dumitrovici să mai profeseze ca medic în sistemul public timp de 5 ani. În schimb, aceasta va putea lucra în sistemul privat, relatează HotNews.ro.

Tot potrivit sentinței, timp de 4 ani medicul trebuie să respecte un program de supraveghere și să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința Tribunalului Suceava poate fi contestată de medicul inculpat și de procurori în termen de 10 zile.

Anca Ababneh Dumitrovici a fost judecată prin procedura simplificată, a recunoașterii vinovăției, beneficiind astfel de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Conform legii, procesul s-a judecat doar în baza probelor administrate de procurori în timpul anchetei, pe care medicul și le-a însușit în totalitate. De altfel, nici în camera preliminară, Anca Ababneh Dumitrovici nu a ridicat nicio excepție.

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută în ianuarie anul trecut de către procurori, arestată preventiv, ulterior plasată în arest la domiciliu, fiind acuzată că în decurs de o lună a primit mită de la mai mulți pacienți.

Doctorul, apărat de colegi: Nu e mită, ci gest de recunoștință

Cazul de la Suceava a stârnit ample dezbateri în spațiul public, după ce aproape 100 de medici din cadrul spitalului unde profesa Anca Ababneh Dumitrovici s-au solidarizat cu aceasta. Ei au susținut că faptele nu reprezentau acte de corupție, ci gesturi de recunoștință. Frecvența cu care șefa Secției Oncologie din Suceava primea plicuri cu bani și cadouri de la pacienți i-a uluit pe anchetatori, arată datele din doar.

Cabinetul medicului a fost monitorizat audio-video timp de o lună, de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023. În urma analizării înregistrărilor, procurorii au constatat că doctorița a primit mită de 280 de ori în acest interval - aproximativ de 15 ori pe zi. În total, 20.660 de lei, 750 de euro și diverse bunuri: de la parfumuri, cutii cu bomboane sau cafea, la brânză, ouă sau ciuperci. Medicul nu refuza nimic din ceea ce îi oferea pacienții.

În ziua descinderilor, în cabinetul Șefei Secției Oncologiei, polițiștii au găsit mai multe plicuri cu bani, precum și diverse pungi primite de la pacienți. A susținut că banii erau cadou de la colegii ei, pentru ziua sa de naștere. Aceeași explicație a avut-o și pentru produsele găsite în sacoșe, dar și pentru plicurile cu bani găsite la perchezițiile de la domiciliu.

Avocații medicului, despre "suvenirurile primite din partea pacienților" 

Pacienții surprinși camerele de supraveghere oferind mită medicului oncolog au declarat că nu au fost condiționați niciodată, ci că au oferit atențiile „pentru că era amabilă de fiecare dată" sau pentru că își doreau „o atenție sporită".

Avocații doctoriței au susținut în fața instanței că gesturile pacienților erau forme de recunoștință și că medicul nu îi refuza pentru ca bolnavii să pentru nu le spulbera speranța la viață.

„Avem de-a face cu o secție grea, respectiv cu cea de Oncologie. Or, a-i refuza unui astfel de pacient un gest de recunoștință ar fi cum ca şi cum i-ai fi semnat decizia la moarte. Acestea au fost considerentele pentru care doamna doctor a avut o clemență pentru aceste suveniruri primite din partea pacienților", a afirmat în fața judecătorilor unul dintre cei doi avocați ai medicului.

Apărarea nu a fost primită de instanță, care a explicat și de ce este greșit ca un medic să primească atenții de la pacienți, chiar dacă nu condiționează actul medical: „Nu pot fi primite susținerile apărării precum că ar fi adoptat un comportament de acceptare tacită pentru a nu panica respectivele persoane. Inculpata, raportat la profesia sa, avea obligația de a acorda asistență medicală și asigurări pacienților strict cu respectarea cadrului profesional", mai arată sursa citată.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list