Sex, droguri și charleston în Bucureștiul de acum un secol. Sinuciderea lui Baby Magâlea, scandalul „papagalului alb”

După Primul Război Mondial, lumea se schimba din temelii, pe toate planurile, cu bune și rele. Consumul de stupefiante a explodat, iar în 1924 se vorbea deja despre flagelul cocainei și heroinei în Statele Unite, pentru ca în scurt timp să ajungă și în Europa. Din păcate, România era printre fruntașe. "În nici o țară din Europa -poate cu excepția Germaniei și Ungariei- nu se introduc cantități atât de mari de stupefiante ca la noi. Constatarea e veche: toate autoritățile cunosc prea bine mijloacele de cari se servesc traficanţii de stupefiante, şi totuşi până astăzi nu s'a luat nici o măsură serioasă care să stârpească — dacă nu cu totul, cel puţin în parte — introducerea stupefiantelor", scria presa în 1926.„O SINUCIDERE IMPRESIONANTĂ. D-NA MAGÂLEA ÎȘI PUNE CAPĂT ZILELOR. SOŢIA UNUI ADVOCAT ÎȘI TRAGE UN GLONTE DE REVOLVER ÎN PIEPT"

Drogurile intrau în România din toate părțile. Erau aduse pe vapoare, prin portul Constanța, traficate în valize, de la granițele de vest sau pur și simplu luate din farmacii, cu ajutorul unor rețete false. În acest context, sinuciderea lui Baby Magâlea a fost scânteia care a detonat scandalul național al stupefiantelor.

 

Jurnaliștii aveau toate ingredinetele necesare - o tânără de nici 20 de ani, frumoasă și bogată, dintr-o familie de latifundiari, cu un soț politician și avocat, iar pe deasupra vedetă a vieții mondene din București. Era un scenariu demn de Hollywood.

"Sinuciderea de la „Athéné Palace - SOŢIA UNUI ADVOCAT ÎȘI TRAGE UN GLONTE DE REVOLVER ÎN PIEPT""A fost găsită pe podele d-na Babiţa Magâlea, soţia avocatului Magâlea, fost deputat. În mână avea un revolver calibru mic (…) cumpărat în ajun de soţ, pentru o panoplie. (...) D-na Magâlea este o figură bine cunoscută în societatea craioveană. E în vârstă de 19 ani. S'a căsătorit acum patru ani cu avocatul Magâlea. De o rară frumusețe (...) este fiica d-nei Golfineanu", scria "Lupta"" în ziua de 15 ianuarie 1928.O SINUCIDERE IMPRESIONANTĂ. D-NA MAGÂLEA ÎȘI PUNE CAPĂT ZILELOR NOAPTEA LA ORA 4"D-na Magâlea soția d-lui avocat Magâlea din Craiova s-a sinucis la hotel Athenée Palace, trăgându-și mai multe gloanțe de revolver care i-au perforat intestinele și stomacul." – anunța Curentul. DRAMA FAMILIALĂ DE LA ATHENEE PALACE. O DOAMNĂ DE 19 ANI SE SINUCIDE CU UN GLONTE DE REVOLVER

„În cercurile bune din Capitală unde d-na Magâlea era cunoscută, știrea a produs o puternică impresie." Dimineața.

Dimineața, 1926 (arhiva digitală Ziare Arcanum)

Ziarele vremii au prezentat cu lux de amănunte succesiunea evenimentelor din orele premergătoare deznodământului tragic.

„D-na Magâlea, întovărăşită de soţul ei, fost deputat, avocat la Craiova şi de o numeroasă societate, a petrecut (…) la noul local din apropierea hotelului Palace (...) petrecerea a durat până la ora 4 dimineaţa, când soţii Magâlea s'au reîntors acasă. Abia reveniţi şi intraţi în odae, o ceartă violentă a izbucnit între cei doi (...) Soţul, înfuriat, a părăsit camera (...). Puţin după aceia, a răsunat o puternică detunătură. Când dl. Magâlea a revenit, a găsit-o pe soţia sa într\"un lac de sânge. D-na Magâlea se împuşcase cu un vechiu pistol." 

Tânăra a fost transportată de urgență la spitalul Colțea, unde s-a stins după câteva ore, în ciuda eforturilor medicilor de a o salva. Chiar dacă avea doar 19 ani, nu este exclusă posibilitatea ca organismul să fi cedat mai ușor din cauza exceselor narcotice. Multe ziare au scris că Baby era dependentă de „papagalul alb" de cel puțin doi ani și se pare că aveau dreptate.

„Elevii savantului Mina Minovici constată (la autopsie – N.R.) că pielea frumoasei doamne fusese ciuruită de acele de seringi cu morfină", relata "Universul\".

BABY MAGÂLEA, CONDUSĂ LA GROAPĂ DE CAVALERII „PAPAGALULUI ALB"

După finalizarea procedurilor medico-legale și o slujbă religioasă oficiată la Spitalul Colțea, diva lumii mondene a avut parte de o înmmormântare în ton cu stilul de viață pe care l-a dus.

"O mare mulțime de curioşi şi prea puţini prieteni veniseră să conducă la locaşul de veci pe aceea care fusese frumoasa d-nă Magulea. Coşciugul acoperit cu trandafiri, purtat pe umeri de câţiva prieteni a fost pus pe carul mortuar şi transportat la Belu, unde a avut loc înhumarea.(...) Nu se putea bănui secretul acestei bande", scria Curentul în 19 ianuarie 1928.

 

"Secretul" anturajului monden care a împins-o pe Baby spre droguri nu era deloc greu de aflat. Botezați în derâdere „cavalerii papagalului alb", Puiu Iaroslavici sau Dinu Toporanu erau nelipsiți la petrecerile de lux din anii \"20. Despre primul s-a zvonit că ar fi fost chiar amant al tinerei Magâlea, iar cel din urmă era un dealer de lux.

„Iaroslavici executa de câţiva ani un adevărat tur de terţă. Nu lipsea dela nici un cabaret. în nici o seară, balurile îl aveau printre invitaţi, saloanele de dubioasă reputaţie îi deschideau uşile. Şi în sfârşit, pretutindeni Iaroslavici era prezent «la post»" - Cuvântul.

„Toporanu, un om fără nici o meserie. După ce cu mare greutate face 6 clase de liceu, se lasă de şcoală şi pleacă în străinătate. Iată un om care nu ocupă nici o funcţie, n'are nici o ocupaţie avuabilă şi care totuşi (…) se învârteşte într'o lume unde se trăieşte costisitor şi se face risipă. Iarna la Bucureşti, vara la Sinaia, toate sporturile de sezon, etc. Cu ce bani? Nici el nu ştie. Element rău, în adevăratul înţeles al cuvântului, de care societatea s'ar putea dispensa fără nici o pagubă pentru ea. Toporanu este acela care a provocat aducerea unei legi de combatere a stupefiantelor în Parlament" - Dimineața. 

Caricatură din „Dimineața", 1932

Câțiva ani ani mai târziu, Toporanu a fost omul-cheie într-un alt deces răsunător provocat de heroină, cel al aviatorului playboy Ionel Ghica.

Îi regăsim pe toți pe lista unui bal la Athene Palace, încă din 1925.

 

Sursă: Rampa 1925/via Ziarele Arcanum

Pentru astfel de prădători, tinere cu un statut social precum Baby Magâlea erau victime perfecte. În timpul audierilor a ieșit la iveală faptul că și alte femei cu „un dor nebun de viaţă" au fost ademenite de „atenţiile bandei de tineri detracaţi de stupefiante şi ademenitori cu cocaină".

CAVALERII PAPAGALUL, "ALBIȚI" PRIN INTERVENȚII, CORUPȚIE ȘI ȘANTAJ

După declanșarea anchetelor, oamenii legii au început să aibă probleme din cauza legăturilor sus-puse ale anturajului „cavalerilor". „Zece perechi de mâini au deschis zece uşi diferite şi zece intervenții s'au făcut în ultimul moment. Grupul femenin al «Papagalului alb» nu va mai trece pe la cabinetul primului-procuror." Motivul era că două domnișoare aveau calitatea de fiice ale unor „doamne de onoare", o alta era nepoată de ministru, iar o doamnă era soţie de profesor universitar.

Tânărul care falsifica rețete pentru stupefiante a scăpat și el de acuzații, după ce medicul al cărui nume l-a folosit și-a retras plângerea. În acest caz, specula "Curentul", ar fi fost vorba de un „șantaj ordinar", deoarece medicul urma să susțină un examen important, iar o rudă a tânărului traficant era în comisie.

Partea bună a „scandalului stupefiantelor" a fost că politicienii s-au mobilizat și au adoptat, chiar în 1928, o lege privind combaterea traficului de stupefiante. „Scandalul care s'a iscat, cu duelurile în aşa zisa lume bună, dizolvarea faimosului club A. B. C, publicarea numelor din «cuiburile» de praf alb, s-au încheiat cu cercetări la parchet şi cu o lege a stupefiantelor votată în grabă de parlamentul liberal.".

Partea mai puțin bună a fost că "scandalul „papagalului alb", n'a avut însă nici o urmare în afară de dizolvarea unui club de dans (în dosul căruia era de fapt o asociaţie de prizeuri), de un avertisment al parchetului şi de o acţiune rămasă în urmă fără nicio sancțiune". - cotidianul "Lupta", iunie 1932.

AVIATORUL IONEL GHICA, DOBORÂT DE ``PAPAGALUL ALB``

Povestea sinuciderii lui Baby Magâlea avea să fie reamintită patru ani mai târziu, la moartea aviatorului aventurier Ionel Ghica, în urma unei supradoze de heroină. Principalul suspect și martor era tot Dinu Toporanu, unul dintre „cavalerii papagalului alb" care a scăpat basma curată după sinuciderea tinerei. De această dată, el a fost acuzat de omor prin imprudență și infracțiune la legea stupefiantelor.

Heroină, femei ușoare și moarte subită. Beizadelele din Bucureștiul interbelic - Ionel Ghica

La fel ca în cazul vedetei mondene, moartea celui supranumit „Lindbergh de România" a lua rapid aspectul unei afaceri cu trafic de influență până în anturajul Casei Regale.

„In primul rând, s'a căutat să se împiedice autopsia rămăşiţelor lui Ghica La spitalul „Colentina" a fost un adevărat duel între două partide care aveau interese diametral opuse. Dar însăşi parte din familia lui Ghica, îndurerată de sfârşitul tragic al aceluia ce fusese poreclit „Lindbergh-ul României", ceruse imperios trimiterea rămăşiţelor la institutul medico-legal. Fratele defunctului, d. Iorgu Ghica, sub impresia celor întâmplate, nu şi-a putut reţine indignarea acuzând pe prietenii celui mort că i-au pregătit sfârşitul. D. Iorgu Ghica zărind pe gazetari în curtea spitalului li s\"a adresat desnădăjjduit: — „Scrieți, domnilor, că a fost ucis. Da, ucis în mod criminal de prietenii săi... L'a ucis mediul acestor prieteni. Ei poartă vina", delcrata fratele aviatoului în presa vremii.

Unul dintre "prieteni", Dinu Toporanu, a fost condamnat de tribunal, „pentru cunoscutul rol ce l-a jucat în tragica moarte a aviatorului Ghica", dar în octombrie 1934 a fost pus în libertate provizorie, pe o cauţiune de 20.000 de lei. Ulterior, numele său dispare din paginile ziarelor.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list