Semnalul trimis de la Bruxelles pentru Ucraina și Moldova, care va înfuria la culme Rusia

Deși Kremlinul a tras și trage, absolut toate sforile, mai mult sau deloc diplomatice, să nu piardă de sub influență fostele republici sovietice, Vladimir Putin pare să nu mai aibă puterea de a se opune extinderii UE mult către Est. 

Comisia Europeană le-a transmis vineri, 7 iunie, ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

"Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări", a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. "Acum, decizia este în mâinile statelor membre", a spus ea, citată de DPA.

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei.

În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele uşilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite.

Cu toate acestea, toate statele membre mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică.

Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă.

O lună mai târziu şi Republica Moldova - a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 - a cerut să adere la UE.

Georgia, care s-a confruntat într-un război cu Rusia în 2008, a înaintat de asemenea cerere de aderare în martie 2022.

Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023.

Ei au acordat statutul de candidat Georgiei în decembrie 2023, convenind în acelaşi timp să deschidă discuţii cu Ucraina şi Republica Moldova.

Alţi candidaţi oficiali la aderare la UE sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.de pe realitatea.net ext

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list