Mesajul lăsat de Albert Einstein despre bomba atomică. Scrisoarea adresată președintelui SUA a fost scoasă la licitație

Ce scrie în celebra scrisoare

Trei ani după expedierea scrisorii, Statele Unite au inițiat Proiectul Manhattan, care a culminat cu utilizarea armelor atomice împotriva Japoniei în 1945.

Scrisoarea face parte dintr-o licitație de artefacte ce au aparținut cofondatorului Microsoft, Paul Allen, care a decedat în 2018 la vârsta de 65 de ani. Bill Gates, partenerul lui Allen în fondarea Microsoft, a declarat: "Calculatoarele personale nu ar fi existat fără el". Colecția personală a lui Allen va fi scoasă la vânzare la casa de licitații Christie\"s din New York, în septembrie.

Colecția include diverse obiecte ce reflectă interesul lui Allen și influența sa în domeniul informaticii, însă scrisoarea lui Einstein este considerată piesa centrală. Aceasta are o valoare estimată între 4 și 6 milioane de dolari. Deși fizicianul maghiar Leo Szilard a redactat inițial scrisoarea, Einstein a semnat-o, utilizându-și renumele pentru a atrage atenția președintelui Roosevelt.

 Regretele lui Albert Einstein

Scrisoarea, datată 2 august 1939, cu câteva săptămâni înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, avertiza că Germania ar putea dezvolta o bombă nucleară. În document, Einstein scrie: „Este de conceput - deși mult mai puțin sigur - că astfel pot fi construite bombe extrem de puternice de un tip nou".

Ulterior, Einstein a regretat semnarea scrisorii, conștient de rolul său în transformarea SUA în prima țară care a fabricat arme nucleare. În 1947, el a declarat: „Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă o bombă atomică, nu aș fi mișcat un deget".

Această licitație oferă o ocazie rară de a deține o parte din istoria mondială, reflectând în același timp complexitatea deciziilor care au condus la dezvoltarea armelor nucleare.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list