Au sau nu pisicile memorie de elefant? Ce își amintesc, de fapt, felinele și de ce depinde acest proces cognitiv

Felinele pot vedea în condiții de întuneric și pot auzi sunete de înaltă frecvență care sunt inaccesibile pentru oameni și au, de asemenea, un simț excelent al mirosului, gustului și auzului. Dar, ce mulți nu știu, este faptul că pisicile au și o memorie foarte bună. Cât durează, de fapt, memoria pentru pisici? Totul depinde de cât de multe informații stocate sunt importante pentru feline, relatează Click.ro.

Memoria pisicii este selectivă

Așadar, amintindu-și mirosul, fața și chiar numele tău, acestea își amintesc locația fizică a obiectelor, au memorie spațială, memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung. De exemplu, probabil ai observat atunci când te-ai întors dintr-o călătorie sau ai fost plecat mai mult timp de acasă că, pisica ta a reacționat, amintindu-și de tine, însă, nimeni nu este sigur cât timp își pot păstra amintirile.

De ce își acoperă pisicile fața atunci când dorm. Explicația surprinzătoare din spatele gestului adorat de stăpânii felinelor

Permițându-le să stocheze și să își amintească informații în funcție de nevoile și experiențele lor, pisicile au atât memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung. Bazându-se pe ea pentru a lua decizii rapide și a rezolva probleme, memoria pe termen scurt durează aproximativ 30 de secunde.

Memoria pe termen lung este impresionantă, deoarece își amintesc persoane, locuri și experiențe pentru perioade lungi, uneori chiar ani de zile. Însă, cu toate acestea, nu ar trebui să uitați că memoria felină este selectivă, iar pisicile își vor aminti lucruri care sunt direct relevante pentru supraviețuirea și bunăstarea lor, cum ar fi locația hranei lor și mirosul stăpânului lor, fiind o adaptare evolutivă crucială care le permite să prioritizeze informațiile esențiale.

Ce își amintesc felinele

Pisicile formează legături puternice cu îngrijitorii lor umani și îi pot recunoaște pe baza unor indicii diverse, cum ar fi mirosul, vocea și aspectul, așadar, da, felinele își amintesc proprietarii. De asemenea, ele rețin unele amintiri ale experiențelor din primii ani de viață și ale interacțiunilor cu frații lor. Pisicile își pot aminti și recunoaște partenerii de joacă, în special pe cele cu care au împărțit un spațiu de locuit sau cu care au avut interacțiuni frecvente, reținându-le mirosul, aspectul și vocalizele.

Atenție la pozițiile de dormit ale pisicii. Pot trăda posibile probleme de sănătate

Își amintesc pisicile cum să găsească drumul înapoi spre casă? Ei bine, da. Potrivit mai multor cercetări, deși mecanismele exacte nu sunt pe deplin înțelese, felinele folosesc o combinație de abilități înnăscute și învățate pentru a se orienta în mediul lor, iar printre acestea se numără memoria spațială. Amintindu-și reperele și caracteristicile specifice din mediul lor, ele își refac pașii înapoi spre casă.

Dar asta nu este tot. Unele studii sugerează că pisicile, la fel ca păsările și alte animale sălbatice, ar putea fi capabile să simtă câmpul magnetic al Pământului, iar asta le ajută să navigheze și să se orienteze în mediul lor.

De ce fug pisicile de acasă. 10 motive care le determină să hoinărească pe afară, chiar dacă au tot confortul în apartament

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list