Vitamina ideală pentru sănătatea inimii. Cum să o incluzi în stilul tău de viață

Deși se consideră pe scară largă că vitaminele pot fi furnizate în organism de suplimente, medicii recomandă să ne procurăm anumite vitamine din alimentație. Inclusiv pe cele cruciale pentru sănătatea inimii.

Vitamina ideală pentru sănătatea inimii

În viziunea medicului cardiolog Bradley Serwer, o dietă bine echilibrată este de o importanță vitală pentru condiția generală de sănătate și funcția cardiacă. Există numeroase carențe de vitamine care pot slăbi inima, o pot mări sau pot antrena hipertensiune arterială și un nivel ridicat de colesterol.

Iată vitamina pe care specialistul citat o recomandă cu toată convingerea. Acesta consideră că trebuie să ne asigurăm permanent că o avem în farfurie.

Vitamina D ajută mult inima, potrivit unui cardiolog american

Vitamina D joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale, a inflamației și a funcției vasculare, explică dr. Serwer. De fapt, medicii recomandă ca oamenii de până la 70 de ani să consume 15 mcg de vitamina D zilnic. Cei peste 71 de ani ar trebui să crească aportul zilnic de vitamina D la 20 mcg.

Uleiul vegetal, un pericol pentru sănătate? Nutriționiștii explicăCe efecte are vitamina D asupra inimii

Potrivit Institutului Național pentru Sănătate din SUA, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime care se găsește în anumite alimente – fie pe cale naturală sau în alimente fortificate cu această vitamină (cum sunt unele cereale). Soarele produce de asemenea vitamina D.

Recunoscută și pentru meritele ei în sănătatea oaselor, această vitamină ajută în mod dovedit la reglarea presiunii arteriale. Ea acționează la nivelul celulelor endoteliale care conectează vasele de sânge și celulele musculare netede. Acestea la rândul lor susțin fluxul sanguin. 

Deficiența de vitamina D este asociată cu riscuri crescute de boli cardiace, dar și de hiperlipidemie (valori ridicate de lipide, cum ar fi colesterolul și trigliceridele). Potrivit unui studiu din 2017, o valoare mai mare de vitamina D este asociată cu un risc mai scăzut de incidente cardiovasculare. Iată sunt principalele semne că ai o inimă sănătoasă.

Surse de vitamina D și cum le poți include în alimentație

Această vitamină se află în mai multe alimente, dintre care se remarcă somonul, păstrăvul, ouăle, ciupercile și laptele. De exemplu, poți servi la cină somon cu ciuperci. Combină resturile rămase de la cină cu omletă, a doua zi la micul dejun. Poți adăuga și un pahar de lapte. 

De asemenea, ca să-ți asiguri necesarul de vitamina D, poți petrece mai mult timp afară. Un studiu din anul 2021 a demonstrat că expunerea brațelor, mâinilor, feței și picioarelor la soare între 5 și 30 de minute, de la ora 10 la ora 16, ar putea fi de ajutor pentru procurarea necesarului de vitamină D.

Deși suplimentele cu vitamina D sunt foarte accesibile, specialiștii nu le recomandă  pentru sănătatea cardiacă.

Aceștia citează cercetări care arată că suplimentele cu vitamina D nu ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu niveluri scăzute ale acesteia. Abordarea de bază rămâne alimentația, subliniază dr. Serwer. A

Alți nutrienți cu efect benefic pentru sănătatea inimii

Totuși, un singur nutrient nu este de ajuns pentru a reduce riscul bolilor cardiace. De aceea e necesar și un aport de vitamina B9, cunoscută și ca acid folic. Aceasta ajută la scăderea nivelurilor de homocisteină din sânge, proces asociat cu un risc mărit de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, mai observă specialistul. 

Citește continuarea aici

Socata - băutura minune a primăverii: întărește sistemul imunitar și te ajută să slăbești. Rețeta tradițională

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list