Scandalul achiziției vaccinurilor anti-COVID. Negocierile dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, investigate de Parchetul condus de Kovesi. Anchetă uriașă: care este miza

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi a preluat de la procurorii belgieni ancheta care o investighează pe Ursula von der Leyen pentru „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese", potrivit unor documente legale consultate de POLITICO și de un purtător de cuvânt al parchetului din Liège, relatează HotNews.ro.

În timp ce procurorii europeni investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta inițială a autorităților belgiene a fost deschisă la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan, care avea legături cu un grup vaccino-sceptic. Ulterior, i s-au alăturat guvernele ungar și polonez - deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după victoria în alegeri a coaliției pro-UE condusă de Donald Tusk, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

FRAUDĂ uriașă, anchetată de Parchetul condus de Kovesi! Sunt vizați funcționari din Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați și ai ANR

Plângerea lui Baldan are la bază un presupus schimb de mesaje text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de pe tema vaccinurilor din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate". Vestea că Parchetul European investighează acum acest caz riscă să pună și mai mult sub semnul întrebării rolul președintei Comisiei în acordul privind vaccinurile, a cărui valoare estimată depășea 20 de miliarde de euro, notează Politico.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi derulează investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania, țara natală a lui von der Leyen, amintește sursa citată. Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul sms-urilor sau să confirme existența lor.

România ar putea fi obligată să cumpere cele 28 de milioane de doze de vaccin Pfizer

În aprilie 2021, New York Times scriacă şefa Comisiei Europene schimbase SMS-uri cu Albert Bourla în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziţie de vaccinuri, iar, un jurnalist a cerut Comisiei acces la mesajele respective şi la alte documente legate de aceste discuţii. Executivul UE, care era mandatat să negocieze achiziţia de vaccinuri în contul statelor membre, a acceptat să-i transmită trei documente (un e-mail, o scrisoare şi un comunicat de presă), dar niciunul din SMS-uri, relata Hotnews.

Contractul dintre Comisia Europeană și Pfizer a fost negociat în 2021 și a fost văzut inițial ca un succes pentru von der Leyen, scrie Politico, dar cantitatea mare de vaccinuri achiziționate a ridicat de atunci semne de întrebare. POLITICO dezvăluia la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. De atunci, contractul de vaccinare cu Pfizer a fost renegociat.

Parchetul European (EPPO) a confirmat încă din octombrie 2022 că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, dar de această dată este menționat explicit acordul comercial cu Pfizer.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list