România a cheltuit pentru Apărare doar 1.6% din PIB și este printre codașe la înzestrarea cu arme și echipamente noi

România a cheltuit în 2023 pentru apărare doar 1,6% din PIB, potrivit unui raport oficial al NATO, citat de TVR Info. Procentul este unul mult mai mic decât promisiunea făcută de președintele Klaus Iohannis, de 2,5% din PIB. Cu acest nivel al cheltuielilor, România se situează sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim de 2% din PIB. De remarcat că România a cheltuit, ca procent din PIB, mai puțin decât Olanda (1,63% din PIB).

Raportul NATO mai arată că România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare decât în anul 2020, când a cheltuie 2,01% din PIB. Mai mult, în ultimii trei ani a înregistrat scăderi constante de la an la an, iar cuantumul de 1,6% din PIB înregistrat în 2023 e cel mai mic din 2017 și până în prezent.

Când vine vorba despre investiția propriu-zisă în echipamente, România stă și mai prost decât la bugetul total: se numără printre codașele NATO, locul 5 de la coada clasamentului, cu 21,9% din totalul bugetului de apărare. Lider detașat al cheltuieilor pentru arme noi este Polonia (53,6% din bugetul total al apărării merge la înzestrare), urmată de Finlanda, Luxemburg, Ungaria și Grecia. Olanda este și la acest capitol în fața României, cu 25,5% din bugetul total al Apărării.

 de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list