Ministerul Energiei va abroga „taxa pe soare”. Sebastian Burduja: Comisia Europeană ne-a răspuns că nu este obligatorie

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem și răspunsul formal de la Comisia Europeană, care ne permite abrogarea acelui articol", a spus Burduja, potrivit HotNews.ro.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a precizat că este vorba despre o clauză de tipul „poate", adică fiecare țară decide dacă o va implementa sau nu.

„O vom abroga prin ordonanță de urgență", a completat Burduja.

Povestea controversatei taxe, pe scurt

O ordonanță de urgență permite ANRE să taxeze prosumatorii începând cu 1 decembrie 2026, dacă puterea lor va depăși 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România.

În urmă cu doi ani, când a fost aprobată ordonanța, Guvernul a precizat că nu are de gând s-o aplice, ci este vorba de preluarea unei directive europene.

Ulterior, o asociație a prosumatorilor a readus în spațiul public discuția despre „taxa pe soare". În urmă cu o lună, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că va elimina taxa dacă primește răspuns de la Comisia Europeană că nu există niciun risc de infringement.

„Taxa pe soare" se referă la introducerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

Citește și Taxa pe soare. Circ la Ministerul Energiei. George Simion îl caută prin sediu pe Virgil Popescu, după ce i-a blocat conferința - VIDEOde pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list