Alertă de furtună geomagnetică! Care sunt cauzele acestui fenomen spectaculos și ce efecte poate avea asupra planetei

Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA) a emis o alertă de furtună geomagnetică, duminică, după ce sateliții de observare a Soarelui au înregistrat o explozie solară de tip X 1.1 și o coroană de viteză mare a găurii corona (CH HSS).

Aurorele - cunoscute și sub numele de Lumini Nordice și Sudice - sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate de pe Soare și atmosfera Pământului. În aceste zile, ele pot fi observate în zone din sudul Statelor Unite, oferind un spectacol cosmic deosebit, scriu cei de la Adevărul.

Potrivit experților spațiali, furtuna geomagnetică este clasificată pe o scală de cinci puncte, de la G1 la G5. În acest caz, se crede că furtuna va ajunge la nivelul G3, iar în ultimele 24 de ore s-au observat chiar condiții severe de vreme spațială de tip G4, cu posibilitatea ca acestea să continue.

În funcție de intensitatea furtunii, zonele în care pot fi observate aurorele variază. De la apariția acestora în apropierea Cercului Polar de Nord în cazul unei furtuni de nivel G1, până la vizibilitatea în regiuni mai sudice ale Statelor Unite, precum Alabama și California de Nord, în cazul unei furtuni de nivel G4.

Aceste furtuni geomagnetice au devenit tot mai frecvente în ultimul an, pe măsură ce Soarele intră în faza maximă a ciclului solar 25, un proces ce ar putea dura până în 2030.

Ciclurile solare, care se repetă la fiecare 11 ani, sunt un fenomen natural și fascinant, iar această furtună geomagnetică este doar unul dintre numeroasele aspecte uluitoare ale interacțiunii dintre Soare și Pământ.

Sursă text: Click.ro de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list