Furtuna PIA lovește România cu forța unui uragan, zilele următoare - Anunțul meteorologilor

 

Potrivit specialiștilor în meteorologie, Furtuna Pia este una dintre cele mai puternice furtuni care afectează regiunea în apropierea Crăciunului. România se numără printre țările afectate de acest fenomen meteorologic.

Meteorologii din Germania au numit furtuna "Zoltan", în timp ce experții din alte țări au ales denumirea "Pia".

Astfel, furtuna se va manifesta în perioada 21-22 decembrie 2023 și va aduce cu sine vânturi cu rafale de până la 130 de km/h.

Autoritățile de meteorologie din mai multe țări europene au emis deja avertismente, care sunt în curs de actualizare. De exemplu, Danemarca a emis un avertisment portocaliu pentru vânt extrem, la fel ca și Germania, Slovacia și Elveția. În Olanda, specialiștii au emis o avertizare roșie pentru inundații, în timp ce Marea Britanie, Lituania, Letonia și Estonia au emis avertizări galbene pentru vânt.

Și România va fi afectată de furtuna Pia, în special în vest, centrul și nordul țării, cu vânt puternic, lapoviță și ninsori, iar în zona montană se așteaptă un viscol intens în acest weekend.

"Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8...9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute.

Pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova, până în data de 24 decembrie, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, și asta deoarece acolo temperaturile vor fi ceva mai coborâte decât în partea de sud și de sud-est.

La munte vor predomina ninsorile, astfel încât, până la Crăciun, stratul de zăpadă ar putea crește considerabil", a explicat meteorologul Meda Andrei la o televiziune de știri.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list