Comasare alegeri 2024. Care este argumentul PNL și de cine depinde decizia. Ciucă: Este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul

Întrebat, sâmbătă, la un post Tv, despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, Ciucă a spus, conform News.ro, că susține „orice decizie și orice soluţie care să faciliteze" o participare cât mai mare la vot:

„(...) dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect.

Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni. Şi dacă există posibilitatea constituţională, legală, care să vină în sprijinul democraţiei, pentru că până la urmă ce ne interesează?

La alegeri să vină cât mai mulţi oameni, să putem să avem o legitimare a celor care sunt aleşi. Şi nu cred că cetăţenii, românii vor fi atât de disponibili să participe la cinci runde de alegeri cu acelaşi entuziasm, dorindu-şi să îşi manifeste dreptul la vot. Ca atare, ideea comasării este o idee care poate să ne aducă o prezenţă mai mare la vot", a explicat liderul PNL.

Potrivit lui Ciucă, cele aproape zece săptămâni de alegeri, dacă nu ar fi comasate, ar putea afecta derularea cursurilor în școli, având în vedere că secţiile de votare sunt amenajate în unități de învățământ.

Întrebat de cine depinde această înţelegere, dacă de Marcel Ciolacu sau de partenerii din PSD, preşedintele PNL a răspuns: „Aşa cum arată lucrurile acum, din punct de vedere constituţional, dacă nu se intervine în elementele principale ale cadrului legislativ privind desfăşurarea alegerilor, ci doar la elemente care ţin de temporalitatea procesului, de timpii în care se desfăşoară, atunci este o responsabilitate a Guvernului pentru a emite o hotărâre de guvern în care să se stabilească foarte clar calendarul alegerilor. Nu doar comasarea. Şi sunt nişte condiţionalizări de timp, 90 de zile, 75 de zile, să avem aceste hotărâri".

Despre discuțiile cu Ciolacu privind comasarea alegerilor, Nicolae Ciucă a spus că au stabilit ca fiecare să obțină mandat în conducerile PNL și PSD, apoi să prezinte decizia.

Întrebat dacă va ţine cont de recomandările venite de la Comisia Europeană, de la Comisia de la Veneţia, în condiţiile în care opoziţia acuză că această comasare nu este o decizie democratică, el a arătat că România nu ar fi singura țară în care europarlamentarele ar fi comasate cu locale.

Chestionat dacă nu crede că demersul ar putea fi bloca de Comisia Europeană, preşedintele PNL a răspuns: „Nu, pentru că nu putem să ne ducem să discutăm despre un astfel demers, nu putem să venim în faţa publicului şi să zicem ştiţi, uitaţi, ne-am gândit noi peste noapte că e bine să procedăm de maniera asta. Este studiat în interiorul specialiştilor pe juridic şi avem aceste concluzii".de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list