Codul Rutier 2024: Brăduțul parfumat sau cruciulițele atârnate la oglinda mașinii îți pot aduce amenzi usturătoare. Ce trebuie să știi

Majoritatea șoferilor s-au obișnuit să atârne diverse obiecte de oglinda retrovizoare din interiorul mașinii. Vorbim aici despre diverse timpuri de odorizante, dar și despre cruciulițe, iconițe, fotografii sau chiar brelocuri plușate.

Nu mulți sunt la curent însă cu noile reglementări din  Codul Rutier 2024, potrivit cărora obturarea parbrizului sau a lunetei cu diverse obiecte este interzisă. Astfel, nu ai voie să lipești niciun abțibild pe geam, nici să atârni cruciulițe sau alte simboluri de oglinda aflată în dreptul parbrizului. Cei care încalcă dispozițiile legale, riscă o amendă de peste 3.000 de lei, după ce punctul de amendă s-a majorat.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare", prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Cod rutier 2024. Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Totuși, e important de precizat că, deși legea nu se prevede o dimensiune anume a obiectului, de la care să se aplice sancțiunea, niciun polițist nu va da amendă unui șofer pentru că a pus la oglinda retrovizoare un mic brăduț parfumat sau o cruciuliță.

„Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare", au precizat pentru ProMotor reprezentanții Poliției.

Poate că pentru unii, această regulă pare lipsită de sens. Dar instructorul auto Marian Croitoru a explicat pentru ProMotor de ce e bine să avem parbrizul „curat".

„E important să ai o vizibilitate cât mai mare. Sunt unii care își umplu parbrizul cu cruciulițe, abțibilduri, afișe, chiar și CD-uri. Dar chiar și o cruciuliță, de exemplu, îți poate acoperi un biciclist sau un pieton. Practic, în loc să îl vezi de la 100m, îl observi când ajungi la 20-30 de metri de el. Și ajungi să faci o manevră bruscă, să frânezi sau să tragi de volan. Și riști ori să fii lovit din spate de alt șofer, ori să lovești tu alte mașini. Așa că, da, e bine să ai toate geamurile curate, fără nimic care să îți afecteze vizibilitatea", a explicat Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră în Prahova.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list