Beny Steinmetz, miliardarul din spatele afacerilor de la Roșia Montană: tun de miliarde de dolari în România

Beny Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel. Magnatul a făcut avere de pe urma industriei diamantelor. În trecut, a fost pe locul 178 la nivel mondial, cu 7,4 miliarde de dolari în conturi. 

Românii îl cunosc cel mai bine din cauza condamnării de 5 ani în dosarul Ferma Băneasa, în care a fost trimis în judecată de DNA, alături de prințul Paul și Tal Silberstein. Cel din urmă i-ar consiliat pe cei mai importanți politicieni din ultimii 15 ani, printre care și Victor Ponta.

Puțini știu, însă, că Beny Steinmetz are legături și cu proiectul de la Roșia Montană, încă din 2009. Magnatul trebuia să înceapă extragerea aurului din Munții Apuseni și avea sprijin din partea Guvernului condus de Emil Boc și a președintelui Traian Băsescu.

Potrivit RISE Project, miliardarul ar fi urmat să investească acolo prin intermediul companiei la care este acționar majoritar, BSG Resources. Fiindcă exploatarea a fost blocată, Beny Steinmetz a dat în judecată România la curtea de arbitraj de la Washington, proces care amenință și acum țara noastră.

Înainte să cumpere pachetul de acțiuni pentru Roșia Montană, Steinmetz a dat un tun uriaș într-una din cele mai sărace țări ale planetei, Guineea. Omul de afaceri a preluat de acolo cel mai mare zăcământ de fier al statului african, cu puțin sub 200 de milioane de dolari.

Pentru acest scandal, Steinmetz a fost condamnat de un tribunal din Elveția. Tunul miliardarului se baza pe coruperea fostului dictator din Guineea. Există suspiciunea că fugarul ar fi vrut să facă același lucru și la Roșia Montană.

Potrivit RISE Project, Beny Steinmetz a fost implicat și în distrugerea rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești. 

 de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list