Un zid al Cetăţii Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din România, s-a prăbuşit. Avertismentul autoritălor pentru vizitatori

Anunţul privind prăbuşirea zidului a fost făcut de vicepreşedintele CJ Arad Ionel Bulbuc, pe contul său de Facebook. În postare, Bulbuc arată că responsabilitatea pentru incident aparţine Primăriei Lipova, care are în proprietate obiectivul.

"Nu mai bine ne-aţi fi lăsat-o nouă, Consiliului Judeţean, să ne ocupăm de Cetate, domnilor de la Lipova, să putem dezvolta o zonă frumoasă la Şoimoş, cum am făcut la Căsoaia sau la Ghioroc?", a transmis Bulbuc, în postare menționată.

Primarul oraşului Lipova, Florin Pera, a declarat că cetatea a fost dată în administrarea Consiliului Judeţean timp de un deceniu, tocmai pentru a fi reabilitată, fiind luată înapoi în 2020 pentru că nu s-a pus în practică niciun proiect.

"Cetatea a fost dată în administrare Consiliul Judeţean timp de aproximativ zece ani tocmai pentru reabilitare, însă având în vedere că nu s-a întâmplat nimic în tot acest timp, am preluat-o din septembrie 2020 cu intenţia de a accesa noi fonduri europene. Din păcate, programele de finanţare actuale nu prevăd alocarea unei sume atât de mari cât ar fi nevoie la Şoimoş, unde estimăm costuri de 40 de milioane de euro pentru un proiect de reconstruire a 80% din vechea cetate. Ar fi refăcută inclusiv sala tronului, am avea spaţii de expoziţie şi săli de conferinţe iar cetatea ar deveni o atracţie turistică a zonei", a afirmat edilul, pentru Agerpres.

El a adăugat că obiectivul a fost trecut în strategia locală de dezvoltare şi se lucrează că introducerea acestuia pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, pentru ca ulterior să poată fi obţinute mai uşor finanţări.

Întrebat dacă există vreun pericol pentru vizitatori după prăbuşirea zidului, primarul a spus că turiştii trebuie să fie prudenţi şi să nu se mai apropie foarte mult de ruine.

"Vom instala în următoarea perioadă inclusiv plăcuţe de avertizare, pentru a se evita accidentările", a transmis Florin Pera.

Cetatea Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României, se află la limita de nord-est a satului Şoimoş (astăzi parte a oraşului Lipova), pe malul drept al Mureşului, pe dealul Cioaca Tăutului. Construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, a fost atestată documentar din anul 1278 şi se află pe lista monumentelor istorice.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list