Diaspora, scrisoare deschisă către președinții partidelor parlamentare: se cere creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora

În acest moment, există trei proiecte de lege depuse în Parlament pe acest subiect, însă sunt blocate din lipsa voinței politice.  

Doar punând presiune pe factorul politic, în contextul preconizatelor modificări ale legislației electorale, putem obține reprezentativitate corectă în Parlamentul României, susțin semnatarii scrisorii.

Redăm, în continuare, textul scrisorii: 

"Scrisoare deschisă către domnii 

Marcel Ciolacu - președintele PSDNicolae Ciucă - președintele PNLCătălin Drulă - președintele USRDacian Cioloș - președintele ReperLudovic Orban - președintele Forța DrepteiGeorge Simion - președintele AURKelemen Hunor - președintele UDMR

În numele românilor care trăiesc/muncesc în Diaspora vă aducem la cunoștință următoarele. În acest moment, românii din Diaspora ( cca 6-7 milioane. nu există o statistică clară recunoscută și asumată de către statul român) sunt reprezentați în Parlamentul României de către parlamentarii aleși în 2020 pe listele electorale ale Circumscripție nr 43 Diaspora. Aceștia sunt în număr de 6 ( ȘASE) , 2 senatori și 4 deputați.

Noi considerăm că e o reprezentare inechitabilă și injustă în condițiile în care art. 5 din legea nr. 208/2015 prevede că norma de reprezentare parlamentară este de un senator pt 168000 de cetățeni și un deputat pentru 73000 de lcetățeni.  Vă aducem la cunoștință că în conformitate cu rezultatele Recensământului populației României (rezultatele prezentate de către INS)  se constată  o scădere a populației României cu cca 1,1 milioane de locuitori față de 2011.  

Vă cerem ca numărul de mandate parlamentare corespunzătoare acestui milon de cetățeni care nu mai există în România să fie realocat românilor din Diaspora. Chiar dacă statul român nu are o statistică reală ( pentru că niciodată nu a fost interesat de asta) vă aducem la cunoștință că numărul de contracte de muncă, asigurări sociale/medicale și copii înscriși în sistemul de educație ( date oficiale înregistrate în țările în care românii sunt rezidenți) dovedesc clar că acești cetățeni români există și în conformitate cu legile statului român au dreptul la reprezentate parlamentară echitabilă. 

Vă aducem de asemenea la cunoștință că la 30 Ianuarie 2024, conform datelor comunicate de către Min. Administrației și Internelor există cca. 1 milion de cetățeni români posesori de pașaport CRDS ( cetățean român cu domiciliul în străinătate) . Este singura cifră legală asumată și recunoscută de către statul român a cetățenilor români care se află în afara grani țelor României. 

Bazat pe cele comunicate mai sus vă cerem ca în regim de urgență să inițiați și susțineți modificări legislative ale legislației electorale din România astfel încât Circumscripție electorale nr 43 Diaspora să îi fie alocate un număr de mandate parlamentare mai mare decât cel actual. Chiar dacă nu e deplin echitabil ( dar măcar rezonabil) vă cerem 7 mandate de senatori și 13 mandate de deputați care să reprezinte Diaspora în Parlamentul României. 

Ar fi cel puțin o dovadă de respect și bunăvoință față de românii care de peste 3 decenii susțin financiar economia României să nu se prăbușească. 

Solicităm actualilor parlamentări ai circumscripție nr 43 Diaspora și anume Radu Mihail ( USR),  Iulian-Stefan Lörincsz ( USR), Geanina-Simina Tulbure ( Reper), Viorel Richard Badea ( PNL), Valentin-Ilie Făgărășian ( PNL), Boris Volosatîi ( AUR) să facă toate demersurile necesare și posibile pe lângă conducerile partidelor lor pentru susținerea acestei inițiative. În felul acesta își vor putea spăla măcar o parte din păcatele lipsei de activitate  în interesul românilor din Diaspora. Nu vă cerem privilegii, vă cerem doar să ne respectați, pe noi și drepturile noastre și să o faceți și prin fapte nu doar prin vorbe.

Semnează și susțin această scrisoare deschisă:

ARI, Asociația Românilor din ItaliaORIUNDE LYON - Asociația antreprenorilor români din FranțaARC, Asociația română din CanadaAsociația Romeni in Italia MilanoLSRS, Liga studenților români din străinătateAsociația culturală DACIA-RomaAsociații Rumana Castellonense MulticulturalAsociacion Rumena Europa Cultural CastellònUniunea Lucian Blaga a scriitorilor și artiștilor români din SpaniaAsociația socio-culturală DACIA -RivoliAsociația interculturală româno-elenă DACIACentrul Civic Român RomaAsociația culturală graiul oșenesc - ParisAsociația români în SloveniaThe Romanian and Eastern European Hub - LondonAsociația Centrul de acțiune socială CASA ANASTASIA- BruxellesAsociația socio-culturală FRĂȚIA - ItaliaAsociația români în AlmeriaAsociația români în CordobaFederația Asociațiilor de Români din Europa - FADEREAsociația română ARMONIA - ValadolidCasa română de cultură GetafeComunitatea RO-OMENIA, Voluntari în EuropaComunitatea Diaspora EuropeanăAsociația culturală și de presă MIORIȚA, Sacramento-CaliforniaAsociația culturală COLUMNA, Pescara-ItaliaAsociația românilor din New EnglandComunitatea română din GermaniaGrupul antreprenorilor români din AustriaFundația DutchROUniunea asociațiilor românești din GermaniaAsociația România-ScandinavăAsociația culturală ALBINA- SuediaAsociația ROCONECT LondraAsociația DOINA, Auckland-NZAsociația aDOREIRO, Asociația Culturală și de bussines a românilor din IrlandaBelfast Intercultural Romanian Comunity"

 de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list