Programul COVAX, aflat sub patronajul OMS, a ajuns la final. Cu ce realizări se poate lăuda - Planuri de viitor

Aflat sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a Fondului ONU pentru Copii (UNICEF), a Alianţei pentru vaccinuri GAVI şi a Coaliţiei pentru inovaţii în pregătirea epidemiei (CEPI), programul COVAX a fost conceput pentru a da un caracter universal noilor vaccinuri care au apărut împotriva COVID-19 şi a împiedica administrarea lor numai în cele mai bogate ţări din lume, relatează Agenția EFE, citată de  Agerpres.

Sub motto-ul „Nimeni nu va fi în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă", repetat până la saţietate de liderii acestor organizaţii, programul a reuşit să facă în aşa fel încât rata de vaccinare împotriva coronavirusului în cele mai sărace economii să ajungă în prezent la 57%, ceva mai mică decât rata globală medie, de 67%.

„Ştiam că forţele pieţei nu vor distribui vaccinurile în mod echitabil, aşa că apariţia COVAX a oferit milioanelor de oameni din întreaga lume acces la ele", declara directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyersus.

Lansat la mijlocul anului 2020, chiar înainte ca primele vaccinuri anti-COVID-19 din lume să fie administrate la sfârşitul acelui an, COVAX a creat o reţea de distribuţie conform căreia ţările dezvoltate puteau dona surplusul, ţările cu venituri medii le puteau obţine la preţuri reduse şi 92 de economii considerate cu venituri mici conform grilelor ONU urmau să le primească cu titlu gratuit.

Multe dintre economiile din ultimul grup erau de pe continentul african (Ghana şi Coasta de Fildeş au fost primele ţări care au primit vaccinuri COVAX, în martie 2021), dar au existat şi beneficiari de acest tip în America Latină, în special Bolivia, El Salvador, Honduras şi Nicaragua.

În Europa Republica Moldova a fost prima țară care a primit vaccinuri ca parte a programului.

„Putem fi cu toţii mândri de această mare şi istorică realizare, care a garantat viitorul a milioane de copii din comunităţile vulnerabile", a declarat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

Deşi COVAX nu a pus capăt complet inegalităţii de vaccinare între ţările bogate şi cele sărace, a contribuit totuşi la atenuarea acesteia, distribuind trei din patru doze în ţările cu venituri mici în timpul pandemiei.

„Un total de 190 de economii au semnat acorduri pentru a participa la COVAX, făcând din acest program unul dintre cele mai de succes parteneriate multilaterale din acest secol", au declarat organizaţiile participante într-o declaraţie comună, cu prilejul încheierii programului.

Deşi COVAX se încheie oficial, distribuţia vaccinurilor anticoronavirus în ţările în curs de dezvoltare va continua prin Alianţa GAVI pentru vaccinuri cel puţin între 2024 şi 2025, cu 83 de milioane de doze deja solicitate de 58 de ţări.



de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list