Cel mai toxic pește vândut în România. Mulți îl consumă fără să știe ce pun, de fapt, pe masă

În ciuda popularității sale datorate prețului accesibil și lipsei de oase, peștele Pangasius, cunoscut și drept Basa, ar purta, potrivit mai multor cercetări, o serie de riscuri pentru sănătate. Pescuit într-unul dintre cele mai poluate râuri din lume, respectiv Mekong, acest tip de pește conține niveluri crescute de mercur.

În plus, mai multe specii de pește prezintă riscul contaminării cu bifenili policlorurați, arată un studiu din 2009. Bifenilii policlorurați sunt un grup de compuși artificiali utilizați în trecut ca fluide de răcire în aparatele electrice. Aceștia au fost interziși la sfârșitul anilor '70 din cauza efectelor negative asupra mediului și sănătății.

În țările care îl importă, peștele Pangasius este adesea folosit ca alternativă mai ieftină la cod sau eglefin datorită gustului și texturii sale similare. Deși studii din 2014 și 2015 arată că reziduurile de metale grele din acest tip de pește respectă limitele de siguranță alimentară, s-a sugerat că modul în care este cultivat și mediul în care trăiește îl transformă într-un aliment cu risc crescut pentru sănătate.

Deși are un conținut scăzut de proteine și acizi grași omega-3, peștele Pangasius ar fi unul dintre cele mai consumate tipuri de pește din lume, în special în Europa, relatează EurekAlert, publicație a Asociației Americane pentru Progresul Științei.

Pentru a evalua riscul toxic datorat mercurului din Pangasius, un grup de cercetători din Insulele Canare a analizat un total de 80 de mostre de fileuri congelate crude și marinate. Rezultatele studiului, publicate în revista Chemosphere, relevă faptul că unele exemplare, în special cele marinate, depășeau concentrațiile maxime acceptate de legislația europeană.



de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list