Transportatorii rutieri: „CCR și instanțele de judecată cer achitarea integral și la timp a despăgubirilor RCA”

Însă în ultimii ani, firmele de asigurare au încercat, permanent, să determine modificări ale legislației, în favoarea lor, pentru a nu face plățile. Acum, decizia CCR și toate hotărârile instanțelor de judecată din România ne dau dreptate și le dau dreptate păgubiților care nu și-au primit banii de la firmele de asigurări.

Cea mai recentă decizie a CCR ar trebui să pună capăt scandalului dintre service-urile auto și societățile de asigurări, în dosarele de daună RCA. Atât instanțele, cât și CCR au decis, la unison, că asigurătorii sunt obligați să achite integral devizele pentru repararea autovehiculelor. Desi firmele de asigurări au încercat, prin lobby (illegal în România) să-și dea o lege avantajoasă și să impună anumite tarife service-urilor, la prețuri calculate de asigurător pentru ora de manoperă, instanțele de judecată și CCR au arătat că trebuie să fie respectat principiul libertății economice, iar aceste tarife nu se pot stabili cum vor firmele de asigurări.

COTAR a prezentat, din luna ianuarie 2024, o analiză pe baza raportului ASF pe anul 2023 din care reiese că doar 25% din prețul poliței RCA reprezintă plata daunelor, iar 75% încasează asigurătorii. În țările civilizate din UE, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%. De asemenea, numărul de daune RCA nu a crescut – cum au tot încercat să arate asigurătorii -, ci a scăzut semnificativ, din anul 2019 până în anul 2022, de la 400.358 de accidente la 341.470 de accidente. 

Uniunea Asigurătorilor din România (UNSAR) – care din banii românilor reprezintă firmele de asigurări – ar trebui să aibă curajul să spună adevărul care stă în spatele dublării prețului la RCA, în ultimii 3 ani, precum și ce stă în spatele așa-ziselor creșteri ale despăgubirilor pretinse a fi achitate de piața de asigurări din România. 

Redăm încă o dată analiza Raportului ASF pe 2023:

Conform celui mai recent raport publicat de ASF, în luna decembrie 2023, cu privire la modul de calcul al tarifelor de referință, au rezultat următoarele:

Pagina 6, tabelul 3.1.1. Ilustrează un cu totul alt adevăr decât cee ace s-a afirmat până acum în spațiul public de către cei care scumpesc de la an la an polița RCA, astfel:

În anul 2019 au avut loc un număr de 400.358 de daune RCA pentru care firmele de asigurări au achitat despăgubiri în cuantum de 3.707.052.708 lei.

În anul 2022 au avut loc un număr de 341.470 de daune RCA pentru care firmele de asigurări au achitat despăgubiri în cuantum de 2.955.405.657.

De remarcat este faptul că numărul daunelor întâmplate în 2022 este aproape similar (338.038 de daune) celor din anul 2020, când au avut loc restricții de circulație (pandemia de COVID). Pentru întreg anul 2023, ASF nu a publicat încă rezultatele.

Paginile 20-25 din cadrul aceluiași raport reflectă cât de adânc ne bagă mâna în buzunare preacinstitele companii de asigurări din România. În tabelele prezentate în cele 5 pagini există 2 indicatori esențiali prezentati pentru fiecare clasă de autovehicul. Este vorba despre prima de risc, adică valoarea cheltuielilor cu despăgubirile pe care firmele de asigurări le au în calcul pentru stabilirea fiecărui tarif de prima RCA. 

Prima brută de referință, adică, tariful de referință calculat de către o reputată companie de consultanță KPMG la care firmele de asigurări ar putea vinde RCA, înregistrând inclusiv profit. Exemple:

Pagina 20 – Autovehicul de capacitate cilindrică mai mică de 1200 cmc, persoană cu vârsta sub 30 de ani, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 539 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință ajungând la 1939 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile sunt de 539 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli de încă 1.400 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 28% din prețul RCA. Diferența de 72% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către șoferul roman.

Autovehicul de capacitate cilindrică de sub 1201-1400 cmc, persoană cu vârsta sub 30 de ani, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 551 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință ajungând la 2051 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile sunt de 551 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli de încă 1.500 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 27% din prețul RCA. Diferența de 73% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către șoferul roman.

Pagina 22 – În cazul motocicletelor, jaful RCA continuă în aceeași manieră. Pentru clientul persoană juridică ce conduce o motoretă care are sub 50 cmc, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 220 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință ajungând la 894 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile sunt de 220 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli în valoare de 674 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 25% din prețul RCA. Diferența de 75% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către motociclistul roman.

Pagina 22 – Autovehicule destinate transportului de călători cu peste 9 locuri. Autovehicul de transport peste 40 de călători, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 1.442 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință RCA ajungând la 6.610 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile sunt de 1.442 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli: 5.169 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 22% din prețul RCA. Diferența de 78% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către transportatorul roman.

Pagina 23 – Transportator bunuri – persoană fizică – Autovehicul de capacitate cilindrică mai mică de 3.500 cmc, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 389 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință ajungând la 1.675 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile de 389 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli 1.290 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 23% din prețul RCA. Diferența de 77% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către transportatorul roman.

Pagina 24 – Transportator bunuri – persoană juridică – Autovehicul de capacitate cilindrică mai mare de 16.000 cmc, cheltuielile cu despăgubirile incluse în prețul RCA (prima de risc) sunt de 1.454 lei, iar la această valoare sunt introduse diverse costuri administrative ale firmelor de asigurări, prețul final de referință ajungând la 6.303 lei (prima brută de referință). 

Cheltuielile cu despăgubirile sunt de 1.454 lei, la care preacinstitele firme de asigurări au diverse alte cheltuieli 4849 de lei. Cheltuielile uriașe cu despăgubirile reprezintă în acest caz 23% din prețul RCA. Diferența de 77% o reprezintă alte cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări suportate de către transportatorul roman.

Tarifele plafonate la RCA nu s-au realizat la nivelul tarifelor de referință prezentate mai sus și cerute de COTAR celor din ASF, în 2023, ci la nivelul de preț vândut de către firmele de asigurări de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, adică, la un nivel de preț cu mult superior tarifelor de referință. 

În cazul transportatorilor, tarifele de comercializare ale prețului RCA practicat de către preacinstitele firme de asigurări nu sunt de 8609 lei, care reprezintă cel mai mare tarif de referință RCA publicat în acel raport de către ASF. 

Majoritatea transportatorilor au avut tarife de preț umflate de către firmele de asigurări, în zeci de mii de cazuri, transportatorii au oferte și 15.000 lei pe o poliță RCA fiind încadrați imediat în categoria de „asigurat cu risc ridicat", deși aceștia nu înregistraseră accidente și se încadrează în clasa de Bonus. 

COTAR a cerut instituțiilor din România să mențină Legea RCA și să nu facă modificările cerute de asigurători în favoarea lor, aceasta fiind o lege foarte bună, una europeană, o lege care în 2017 a fost acceptată de toți actorii din piață, inclusiv de UNSAR, care la începutul acestui an a vrut să o schimbe. 

Problemele pieței RCA nu țin de legislație, ci de supravegherea defectuoasă a sistemului de asigurări din ultimii ani. ASF și ANAF ar trebui să ofere de urgență răspunsuri documentate: de ce au ajuns prețurile la RCA mai mari în România decât în Germania pentru transportatori și pentru toți românii? ANAF nu a verificat nicio societate de asigurări în 30 de ani, dar Ministerul Finanțelor crește lună de lună impozitele și taxele românilor.

Când despăgubirile auto reprezintă sub 28% din prețul RCA, firmele de asigurări susținând că nu pot face profit la un asemenea procent așa-zis ridicat cu despăgubirile, e clar că discutăm despre instituții capturate de către operatorii economici așa-ziși supravegheați. 

Toți cei 9 membri UNSAR care vindeau RCA au fost amendați de către Consiliul Concurenței cu amendă în cuantum de 53 milioane euro deoarece în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, societățile de asigurare nu și-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acționat concertat pe piață, ținând cont de discuțiile de a-și majora tarifele purtare în cadrul asociației.

„Să mai amintim și faptul că la loc de frunte în cadrul preacinstitei organizații UNSAR s-au aflat companii precum Astra Asigurari, Carpatica Asig și, bineînțeles, Euroins, societăți agreate în sânul UNSAR care astăzi reclamă că plătesc bani în urma falimentelor acestora. Adevărul este că banii sunt plătiți tot de Români și nu de societățile de Asigurări", a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list