Nu ignora vânătăile apărute din senin! Pot fi semnul unor afecţiuni serioase

Vânătăile apar la oricine atunci când se loveşte mai tare. Vasele de sânge de la suprafaţă se sparg şi aşa apar vânătăile. Sunt însă şi persoane predispuse la acest tip de afecţiune şi care se învineţesc foarte uşor. 

Persoanele care stau prea mult la soare au parte de mai multe vânătăi deoarece se pierde din elasticitatea pielii şi atunci aceastea se poate răni mult mai uşor. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subţire şi apar mai uşor vânătăi. Şi persoanele cu pielea foarte albă sunt mai sensibile deoarece stratul de piele este mai subţire decât la persoanele mai creole, spun medicii.

Şi dacă luaţi anumite tipuri de medicamente puteţi să treziţi cu vânătăi. În general, anticoagulantele sau antiinflamatoare au tendinţa să subţieze sângele, care nu se mai coagulează repede şi atunci pe piele apar mai uşor vânătăi. Chiar şi aspirina şi ibuprofenul luat zilnic sau în doze mari pot avea acest efect. În cazul femeilor, şi anticoncepţionalele afectează vasele se sânge. Lipsa vitamina C sau de vitamina B12 (atunci când aveţi anemie) fac pacienţii mai sensibili şi aceştia se pot învineţii foarte uşor.

Boli care nu trebuie să fie ignorate

Dacă nu aveţi pe corp doar o vânătaie sau două, ci mult mai multe care apar din senin, atunci trebuie să mergeţi la medic.

Una dintre bolile care au ca simptom vânătăile este vasculita. Vasele de sânge se inflamează, se sparg şi apar vânătăi de culoare roşie. Este o boală autoimună care însă poate fi ţinută sub control. 

O altă boală autoimună care dă foarte multe vânătăi este Purpura Trombocitopenică Imună. Apare în general la femeile tinere, dar şi la copii. În cazul acestei boli, numărul de trombocite din sânge este foarte scăzut şi de aceea apar vânătăile. Se poate da tratament şi devine foarte periculoasă, la fel ca şi vasculita, atunci când pacientul trebuie să sufere o intervenţie chirurgicală, caz în care coagularea sângelui este foarte importantă.de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list