Lansare ratată. Rachetă chinezească, prăbușită imediat după ce și-a luat zborul VIDEO

Racheta spaţială a unei companii private chineze, Space Pioneer, s-a prăbuşit şi a explodat în flăcări în apropierea unui oraş, duminică, 30 iunie, după ce a fost lansată accidental în timpul unui test, relatează The Guardian.

Primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a desprins de rampa de lansare din cauza unei defecţiuni structurale la conexiunea dintre rachetă şi standul de testare, a declarat compania Beijing Tianbing, cunoscută şi sub numele de Space Pioneer, într-un comunbicat pe contul său oficial WeChat.

Racheta a aterizat într-o zonă colinară a oraşului Gongyi din centrul Chinei, a precizat aceasta.

Înregistrarea video a incidentului, publicată de site-ul chinez The Paper, arată cum racheta a zburat direct în aer înainte de a-şi pierde puterea şi de a se întoarce pe orizontală, căzând înapoi pe pământ şi explodând pe dealurile împădurite din apropiere.

 

 

O investigaţie preliminară a constatat că nu au fost raportate victime.

Potrivit unei declaraţii separate a biroului de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Gongyi, părţi din rachetă s-au împrăştiat într-o "zonă sigură", dar au provocat un incendiu local. Focul a fost între timp stins şi nimeni nu a fost rănit, a declarat biroul.

Tianlong-3, cu două trepte, este o rachetă parţial reutilizabilă aflată în curs de dezvoltare la Space Pioneer, unul dintre micii producători de rachete din sectorul privat care au crescut rapid în ultimii cinci ani.

Pe de altă parte, căderea de resturi de rachete în China după lansări nu este ceva neobişnuit, dar este foarte rar ca o parte a unei rachete în curs de dezvoltare să efectueze un zbor neplanificat în afara locului de testare şi să se prăbuşească, menţionează The Guardian.

Potrivit Space Pioneer, primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a aprins normal în timpul testului, dar ulterior s-a desprins de bancul de testare din cauza unei defecţiuni structurale.

  

O rachetă poate fi compusă din mai multe trepte, prima treaptă, sau cea mai joasă, aprinzându-se şi propulsând racheta în sus la lansare. Atunci când combustibilul este epuizat, primul etaj cade, iar al doilea etaj se aprinde, menţinând racheta în propulsie.

Space Pioneer afirmă că performanţa Tianlong-3 este comparabilă cu Falcon 9 de la SpaceX, care este, de asemenea, o rachetă cu două trepte.

În aprilie 2023, Space Pioneer a lansat o rachetă cu kerosen-oxigen, Tianlong-2, devenind prima firmă chineză privată care a trimis în spaţiu o rachetă cu propulsie lichidă.

Companiile spaţiale comerciale chineze s-au grăbit să intre în acest sector din 2014, când investiţiile private în industrie au fost permise de stat. Multe au început să producă sateliţi, în timp ce altele, inclusiv Space Pioneer, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile care pot reduce semnificativ costurile misiunilor.

Siturile de testare ale acestor companii sunt amplasate de-a lungul zonelor de coastă ale Chinei, situate lângă mare, din motive de siguranţă. Dar unele sunt amplasate şi în interiorul ţării, cum ar fi centrul de testare al Space Pioneer din Gongyi, un oraş cu 800.000 de locuitori din provincia Henan (centru).



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list