Cetatea din România în subteranele căreia se întâmplă lucruri stranii. Legenda care îi atrage pe turiști

Cetatea Ardud, loc de legendă

Cetatea Ardud din județul Satu Mare este una dintre cele mai renumite fortărețe, care a jucat un rol important în istoria Transilvaniei și în jurul căreia s-au țesut numeroase legende.

În ultimii ani, de când Cetatea Ardud a fost restaurată, aceasta atrage numeroși turiști fascinați în special de legenda fantomei din cetate.

Se spune că cetatea ar fi fost construită pe locul unde cu secole în urmă s-ar fi aflat o cetate dacică. Locul este unul strategic, pe o colină de unde se poate vedea mare parte din oraș.

Povestea româncei poreclită „fiica Satanei". Niciun preot nu i-a dat de cap Eleonorei și a ajuns pe mâna cercetătorilor britanici

Autorizația de construire a fost dată familiei Dragfy, descendentă a domnitorului maramureşan Dragoş, de către însuși regele Ungariei. La acea vreme, rege era Ladislaw, în anul 1456, sub dominația căreia se afla întreaga Transilvanie.

Cetatea a fost construită mai târziu însă, prin 1481, de Bartolomeu Dragfy, iar construirea s-a întins pe o perioadă de mai mulți ani. A fost renumită și descrisă ca fiind una dintre cele mai bine fortificate cetăți ale Transilvaniei la acea vreme.

Au fost construite mai multe tuneluri subterane, care există până astăzi, cel mai lung se întinde pe o distanță de 29 de km şi face legătura cu Castelul Karoly din Carei.

De-a lungul istoriei, cetatea a fost distrusă în mai multe rânduri. Perioada cea mai pomenită și astăzi de către localnici a fost perioada în care a aparținut principelui Francisc Rakoczi, între anii 1676 — 1735.

Legenda fantomei din Cetatea Ardud, dăinuie de secole

Din această perioadă datează și renumita legendă care spune că principele și-a blestemat fata, pe prințesa Vilma. Conform legendei, austriecii nu știau cum să cucerească cetatea, care era foarte bine fortificată, trimițând un tânăr chipeș, ce era de fapt ofițer acoperit,  pentru a o cuceri pe prințesă.

Aceasta s-ar fi îndrăgostit de tânărul ofițer și i-ar fi divulgat secretul cetății, a tunelelor și a pivnițelor subterane, ce se află în apropierea ei şi fac legătura cu exteriorul. Astfel, aflând secretul, austriecii și-au trimis armata să-l aresteze pe principele Rakoczi.

Cuprinsă de remușcări, Vilma i-a povestit tatălui său ce a făcut și faptul că vina îi aparține. Deși, a reușit să fugă prin tunelurile secrete, principele și-a blestemat fata pentru trădarea sa.

Beciurile cetății, bântuite și astăzi?

Legenda mai spune că fantoma fetei mai bântuie și astăzi beciurile din subteran, arătându-se sub forma unui șarpe, a unei broaște și sub forma chipului prințesei. De asemenea, se mai spune că fantoma fetei ar dispărea numai dacă un tânăr ar săruta pe rând toate cele trei chipuri. Urmând-o apoi pe prințesă în beciurile întunecate, unde aceasta îi va arăta comoara, dar și colecția de arme.

Localități din România, pe harta celor mai pitorești și obscene denumiri din Europa. Unde se află comuna „Spermezeu"

Tânărul care se va încumeta, însă, nu are voie să privească înapoi, altfel va fi transformat în statuie de piatră. Bătrânii locului povestesc că, la rândul lor înaintașii le-au povestit cum de-a lungul timpului mulți tineri s-au încumetat, dar niciunul nu s-ar fi întors din tunelurile întunecate. De asemenea, tot ei povestesc că tunelurile cetății erau suficient de largi petru a putea fi străbătute cu căruțele.

Cetatea Ardud a fost refăcută printr-un proiect cu finațare europeană și își are porțile deschise turiștilor, din anul 2012. 

  sursa: Almanah Online

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list