Ce să pui în mămăligă ca să nu se lipească. Ingredientul care îi conferă o textură fină. Rețeta tradițională din străbuni
Mămăliga este un aliment minune. Porumbul, această cereală atât de banală, transformat în mălai, iar apoi în mămăligă, devine un aliment foarte gustos, dar și un adevărat elixir pentru sănătate.
Mămăliga, alimentul minuneEste recunoscut pentru proprietățile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice și este utilizat ca aliment, dar și ca plantă medicinală dintotdeauna, iar pentru strămoșii noștri a constituit unul dintre alimentele de bază.
Porumbul este bogat in acizi grași nesaturați 90%, conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre, conform Sfatul Medicului.
Porumbul și mălaiul de porumb își păstrează peste 60% dintre proprietățile nutritive, chiar și după fierbere, fiind un aliment ideal care ajută la dimiunuarea nivelului de stres din organism. Este bogat în vitaminele din grupa B, care au un rol deosebit de important asupra bunei funcționări a sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.
De asemenea, mai conține vitamina E, cu rol în prevenirea artritei si cu rol de scădere a colesterolului și a riscului de ateroscleroză și infarct. Mai conține și potasiu, care este un element esențial în buna funcționare a mușchilor inimii.
Ingrediente:- mămăligă (făcută din 1 l apă și 250 g făină mălai)- 300 g bacon- 300 g brânză burduf- smăntână
-cârnați afumați
- opțional: untură de porc
Începem cu carnatii, pe care ii feliem pe rotund si ii prajim in untura. Ii intoarcem de pe o parte pe cealalta, apoi ii punem intr-o sita la scurs. Daca nu avem untura ii putem praji si in ulei, dar devin mai uscati si parca nu mai au acelasi gust, parerea mea. Branza de burduf, o sfarama intr-un vas sa fie pregatita, cand mamaliga va fi gata. Malaiul il cernem bine prin sita de malai, pentru a deveni fin si fara tarate sau alte impuritati. Punem laptele intr-un vas, pe foc mediu si adaugam o lingurita de sare in el.
Il lasam sa se incalzeasca putin, apoi adaugam o mana de malai bine cernut inainte, si amestecam energic cu o paleta de lemn, sau un facalet, pentru a nu se forma cocoloase, iar cand incepe sa faca basicute, adaugam si restul de malai, in ploaie si amestecam continuu. Lasam mamaliga la foc incet aproximativ 20 de minute si amestecam in ea continuu, pentru a nu se lipi de peretii vasului si pentru a se fierbe malaiul uniform. De la bunica mea stiu asa: cand mamaliga incepe sa se desfaca de pe facalet, atunci inseamna ca este fiarta. Oprim focul si adaugam untul taiat bucatele si il amestecam bine in mamaliga pana se topeste si se uniformizeaza frumos mamaliga.
Ungem peretii unui vas termorezistent cu cele 15 gr de unt si intindem in el 1/3 din mamaliga. Asezam branza de burduf peste mamaliga, apoi intindem iar 1/3 din mamaliga, peste branza. Asezam carnatii pe toata suprafata mamaligii si ii acoperim cu restul de mamaliga. Cu o lingura trecuta prin apa, facem niste adancituri in mamaliga, atatea cate oua folosim. Spargem ouale si le punem pe rand in adanciturile din mamaliga, apoi dam vasul la cuptor, la 180°C, pana cand albusul oualor se prepara, inchegandu-se bine. Galbenusul poate sa ramana mai moale, dar albusul trebuie sa fie bine preparat. In bucatariile moderne se rade si putin cascaval deasupra, dar eu nu am folosit, pentru ca am vrut sa se vada frumos, toate ouale de prepelita, pentru ca ele au fost vedetele acestei retete. Servim mamaliguta in straturi, calda si cu smantana alaturi.
de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu