Motivele nebănuite pentru care ne bârfesc oamenii, și cum să le închidem gura iscoditoare într-o manieră diplomatică
Micile răutăţi pe care le discuţi cu o prietenă şi care vizează o persoană care nu este de faţă intră în categoria bârfelor. Atunci când conversaţia voastră gravitează în jurul aceluiaşi persoane pe care o analizaţi şi o judecaţi, emiţând răutăţi gratuite despre ea înseamnă a bârfi pe cineva. Înseamnă a trăda încrederea persoanei respective şi a răspândi informaţii false şi a emite judecăţi greşite cu privire la persoana care ţi-a împărtăşit o parte din intimitatea ei.
Cercetările arată că persoanele care adoră să bârfească au un nivel crescut de anxietate, generată de faptul că nu sunt suficient de populare. tocmai pentru că nu prezintă încredere.
Bârfele inofensive pot să treacă neobservate, însă răutăţile gratuite sau dezvăluirea unui secret pe care o persoană a avut încredere să ţi-l împărtăşească pot să cauzeze foarte mult rău.
De ce bârfesc oamenii?Ca să se simtă superioriCând nu ai încredere în tine, dar spui răutăţi despre altă persoană poţi să te simţi bine pe moment. Acesta este un motiv pentru care anumite persoane aleg să bârfească pe toată lumea, deoarece emiterea unor judecăţi negative despre alţii le conferă pe moment senzaţie de putere şi de superioritate.
Pentru că se plictisescCând nu ai un bagaj solid de cunoştinţe generale şi nu ai ce subiecte să dezbaţi, se foloseşte bârfa pentru a capta atenţia.
Acesta este un alt motiv adesea folosit de persoanele care bârfesc.
Pentru că sunt invidioşiUnele persoane bârfesc pentru că sunt invidioase pe talentul şi popularitatea cuiva. Astfel, aleg bârfa pentru a răni acea persoană.
Pentru a se integra într-un anumit grupUnii bârfesc pentru că altfel consideră că nu pot să facă parte dintr-un anumit grup.
Pentru a capta atenţiaO persoană care bârfeşte se va simţi pentru moment în atenţia tuturor, atunci când divulgă un secret despre cineva.
Pentru că sunt nefericiţiPentru a-şi ascunde propriile probleme, multe persoane aleg să se concentreze pe problemele altora şi să emită judecăţi false.
Este întotdeauna greşit să-i vorbeşti pe ceilalţi?Multe persoane au o curiozitate înnăscută şi simt nevoia mai mult să cunoască cât mai multe detalii din viaţa prietenilor şi a cunoscuţilor. Acest lucru nu este greşit, însă este foarte important să nu denaturezi realitatea şi să nu judeci/insulţi pe cineva.
Cum să reacţionezi când cineva bârfeşte fără milă?În loc să pui întrebări şi să întreţii curiozitatea este de preferat să deviezi subiectul şi să spui ceva în genul:"Am remarcat că vorbeşti foarte des despre X. Sunt curioasă de ce eşti atât de interesată de viaţa ei""Hai să ne punem puţin în locul lui X. Tu cum te-ai simţi?""Sunt mult mai curioasă să ştiu ce ai mai făcut tu şi care este viaţa ta""Haide să vorbim despre ceva pozitiv sau să ne hotărâm ce vom face în această după-amiază""Nu-mi place să ascult păreri negative despre cineva, numai dacă ne concentrăm să găsim o soluţie ca să şi ajutăm persoana respectivă"Prin urmare, reţine că bârfa scoate la suprafaţă propria ta nesiguranţă şi doza de răutate pe care o ai.
Nu merită să-ţi consumi energia cu aşa ceva şi nici să împovărezi prietenii cu acest lucru. Mesajul sfidător al secretarului din Sănătate în scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon: „Cine ne face "criminali și oameni cu coasa"? Aceleași nimicuri!"de pe realitatea.net
Niciun comentariu