De ce toate femeile trebuie să facă testul Babeș-Papanicolau. Tot ce trebuie să știi despre acesta
Testul Babeș-Papanicolau este esențial pentru identificarea anumitor tipuri de afecțiuni ginecologice printre care și cancerul. Acest test ne arată starea de sănătate a colului uterin. Iată când trebuie făcut și ce presupune acesta.
Testul Babeș-Papanicolau trebuie făcut anualDeși sănătatea ar trebui să fie o prioritate majoritatea oamenilor se prezintă la doctor doar în cazul în care apare o afecțiune simptomatică care îi deranjează. Așa se face că de cele mai multe ori se ajunge la doctor mult prea târziu, când boala este deja avansată și nu se mai poate face nimic. Cel mai bun tratament este, însă, prevenția bolii.
Conform medicului specialist în obstetrică-ginecologie, Cristina Buzgar, România s-ar afla pe loc fruntaș în Europa la numărul cazurilor de cancer de col uterin. Acest lucru ar putea fi totuși prevenit, dacă femeile și-ar face controlul regulat de prevenție și implicit testul Babeș-Papanicolau.
Ingredientul cel mai nutritiv pentru ten. Are cel mai puternic efect de hidratare, lăsând pielea ca după o sedință de lifting facialConform sursei, cancerul de ovare este unul foarte parșiv și dă simptome prea puțin, la fel e și cel de col. Doar cancerul uterin și cel de sân ar da unele simptome. Din acest motiv trebuie făcut testul chiar dacă nu avem vreun simptom care să ne deranjeze.
Ce este testul Babeș-PapanicolauTestul Babeș-Papanicolau este testul care poate identifica o afecțiune ginecologică de la nivelul colului, printre care și cancerul. Este un test care se realizează simplu, prin recoltarea de secreție de pe colul uterin. Conform specialistului, eficiența acestui test este foarte mare, însă, nu atât de mare cât este biopsia, care presupune recoltarea de țesut.
În prezent medicina a avansat și există mai multe tipuri de teste Papanicolau. Dacă înainte exista testul clasic pe lamă, acum există testul în mediu lichid, care este diferit de cel pe lamă, conform medicului. De asemenea, acest test realizat în mediu lichid, permite ca testarea să aibă loc mai rar, chiar o dată la doi ani, dacă analiza a ieșit bună. Acuratețea testului este de 99%.
Testul este o analiză a celulelor colului uterin, este non-invaziv și se face prin recoltarea de celule de pe col, folosind o periuță. Testul durează aproximativ 30 de secunde și nu ar trebui să creeze disconfort. Însă în unele cazuri, dacă femeia are o infecție sau vaginită este posibil ca recoltarea să creeze disconfort, a precizat specialistul.
"Dacă femeia are infecție vaginală în momentul recoltării, testul este influențat, ideal ar fi ca ea să-și trateze întâi infecția și apoi să vină pentru recoltarea testului atunci când nu mai are infecție", a precizat doctorul, în cadrul unui podcast.
Când se poate face testul Babeș-PapanicolauTestul Papanicolau nu poate fi recoltat pe perioada menstruației, dar nici dacă cu o seară înainte a avut loc un contact sexual. Ideal este ca să fie recoltat la două-trei zile după terminarea menstruației. Deoarece celulele sunt mult mai vizibile, iar colul este mai puțin sensibil în această perioadă.
Înainte de test nu trebuie făcute spălături vaginale în ultimele 24 de ore, de asemenea, este important să nu existe infecții vaginale în timpul recoltării testului. De asemenea, nici să nu fi avut loc un contact sexual înainte cu o zi, sau să fim la menstruație când facem testul. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite atunci acuratețea testului va fi maximă, a precizat ginecologul.
8 dintre beneficiile mersului pe jos. Ce se întâmplă, de fapt, în organismRezultatul testului Babeș-Papanicolau poate dura între 3-10 zile lucrătoare. Testul se poate face începând cu șase luni de la debutul vieții sexuale. Acest test trebuie făcut după începerea vieții sexuale, întrucât există numeroase boli cu transmitere sexuală. Printre acestea se numără Chlamidia, o afecțiune care dacă nu este tratată poate duce la infertilitate, conform medicului.
Testul în mediu lichid versus testul pe lamă, avantaje și dezavantajeTestul în mediu lichid asigură o acuratețe mai mare decât testul clasic realizat pe lamă și care este și mai ieftin. Cu toate acestea medicul recomandă ca dacă nu există posibilitatea realizării unui test în mediu lichid să se apeleze la testul clasic.
Diferența este că la testul clasic numărul de celule recoltate poate să fie redus până ajunge la laborator, în schimb în cazul testului în mediu lichid, aceste celule sunt hrănite de lichidul în care sunt depozitate. Astfel ele ajung în proporție de 100% la laborator. În felul acesta acuratețea testului crește semnificativ spre deosebire de primul.
Doctorul mai spune că deși ai făcut testul Papanicolau, acest lucru nu-ți confirmă faptul că ești perfect sănătoasă din punct de vedere ginecologic. Deoarece testul Papanicolau ne arată doar sănătatea colului uterin. Acesta, însă, nu ne poate spune despre ovare, trompe sau uter prea multe. Astfel că, fibromul uterin nu poate fi identificat prin acest test.
Conform specialistului, există teste diferite pentru fiecare boală, întrucât sunt organe diferite. Însă, boala cea mai gravă este cea a colului uterin, deoarece este cel mai greu de depistat. Bolile ovarelor, în general dau simptome și sunt mai ușor de identificat, a mai precizat ginecologul. De asemenea, și în cazul fibromului există simptome sau poate fi identificat la realizarea unei ecografii.
Cum să slăbești repede și sănătos. 6 pași importanți de urmat când vrei să pierzi în greutateÎn cazul bolilor care pot fi identificate doar la microscop, testul Babeș-Papanicolau este soluția.
"Uneori pot fi identificate și celule de pe uter, care ies prin col, identificându-se astfel anumite cancere de uter, care țin de partea interioară, de endometru", a precizat specialistul în ginecologie.
Interpretarea testuluiÎn cazul în care testul Papanicolau indică anumite modificări sau anomalii ale celulelor se va recomanda o colposcopie pentru a identifica mai precis cauza.
De asemenea, pentru identificarea cancerului se poate recurge direct la testarea HPV, pentru a identifica prezența virusului care produce cancer. Însă, această analiză este mai costisitoare, și în general se recomandă doar atunci când există suspiciuni serioase și la recomandarea medicului.
Doctorul Cristina Buzzgar, mai spune că un consult, un Papanicolau și o ecografie sunt absolut necesare o dată pe an, chiar dacă femeia nu are vreun simptom. Iar dacă analizele nu ies bine, atunci doctorul va recomanda revenirea la trei luni sau șase luni pentru a repeta analiza.
În ceea ce privește rezultatul unui test Papapnicolau, medicul spune că dacă vedem bifat pe analiză NILM, înseamnă că testul a ieșit bine și pacienta nu are de ce să-ți facă griji, deoarece testul este negativ pentru leziuni intraepiteliale maligne. Adică este vorba despre un col sănătos.
Dacă însă, pe analiză apar bifate alte puncte ar trebui discutat cu medicul ginecolog care vă va spune despre ce este vorba, va prescrie tratament sau va decide ce este de făcut, în funcție de situație.
Ce faci dacă testul nu a ieșit bineCitește continuarea AICI
de pe realitatea.net
Niciun comentariu